L’Olleria inicia les obres de recuperació ambiental del paratge ‘El Salido’

El projecte de recuperació i restauració ambiental del paratge natural ‘El Salido’, ubicat al terme municipal de l’Olleria, ha iniciat les obres que permetran la regeneració de l’espai i la creació d’una Aula Natura. Aquesta iniciativa forma part del Programa de Recuperació d’Espais Degradats, que desenvolupa l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, i es realitzarà en col·laboració amb l’ajuntament del municipi de la Vall d’Albaida.

El diputat de Medi Ambient, Josep Bort, ha visitat la zona per a conèixer el projecte de regeneració i ha explicat que “aquest projecte prima la regeneració ambiental i ens genera molt bones expectatives, perquè el paratge té una potencialitat mediambiental molt important, i a més ens va a servir d’estudi per veure com podem treballar amb espècies noves, recuperar d’antigues i veure com podem avançar en la regeneració d’espais i poder exportar la experiència a altres zones degradades”.

olleria-El-salido-2Josep Bort ha ressaltat, a més, que “es tracta d’un treball multi-disciplinar en el que han participat especialistes de distintes disciplines per tractar de recuperar els antics paisatges a través de documentació gràfica de les zones forestal, així com del tractament etnogràfic en la utilització de pedra seca i la recuperació de camins”.

Per la seua banda, l’alcalde de l’Olleria, Julià Engo, ha expressat la seua satisfacció amb el projecte i ha indicat també que “amb aquesta obra recuperarem forestalment la finca, per tal de donar-li valor afegit a la parcel·la i l’edifici, i també oferirem un lloc als veïns i veïnes per tal de fomentar l’educació ambiental i la sensibilització sobre el valor de l’entorn”.

Així mateix, la regidora de Medi Ambient del municipi, Ruth Martínez, ha subratllat que “després de tant de temps hem aconseguit una intervenció important en aquest entorn que ens permetrà donar-li usos que principalment seran de formació i educació ambiental que permetran augmentar les possibilitats econòmiques per poder explotar-lo i al mateix temps posar en valor el recurs natural que constitueix el paratge”.

olleria-El-Salido-1La restauració ambiental del paratge ‘El Salido’ té l’objectiu de recuperar un espai de propietat municipal que es troba abandonat. Es tracta d’una zona que va servir en el passat com a refugi per a ramats de cabres i ovelles i en la que s’hi va produir un incendi forestal al 2005. Això ha afavorit la desaparició de les espècies climàciques i la seua substitució per altres de piròfiles, a més d’agreujar l’enfonsament dels antics bancals de pedra característics de la zona.

Amb les obres de recuperació es realitzaran distintes actuacions per tal de condicionar i restaurar els accessos de l’espai, i la recuperació dels murs de pedra i d’altres construccions etnogràfiques existents. Així mateix, el projecte inclourà tractaments silvícoles de la zona, la neteja de l’espai i la plantació d’arbres i arbusts autòctons mediterranis per tal de recuperar la coberta vegetal.

Per tal d’afavorir l’ús d’aquest paratge com a espai d’esbarjo i potenciar el seu valor social i natural, amb la regeneració d’El Salido també s’instal·larà mobiliari rústic de pedra i fusta, i es restaurarà un dels edificis i es condicionarà com a Aula Natura on es desenvoluparan activitats d’educació ambiental.

El projecte es durà a terme amb una inversió total de 91.500 euros, dels que la Diputació, a través del Programa de Recuperació d’Espais Degradats, aportarà 73.200 euros, el 80 % del total. El consistori de l’Olleria sufragarà el 20% restant amb un total de 18.300 euros.

No hay comentarios

Dejar respuesta

12 − 12 =