Les trobades ‘D’Arrel’ de la Diputació tornen als carrers amb una ambiciosa programació festiva

  • Els encontres de música, cançons i balls populars valencians alçaran el teló diumenge, 29 de maig, al Teatre Principal de València
  • L’acte principal tindrà lloc a Ontinyent amb una gran cercavila, on participaran nombroses entitats de les comarques valencianes

D’arrel, les trobades de música, cançons i balls valencians que organitza l’Àrea de Cultura de la Diputació de València, alçaran el teló el proper diumenge, 29 de maig, a les 19 hores, al Teatre Principal de València amb l’espectacle D’ahir a hui. Posteriorment i fins al 10 de setembre, les trobades recorreran les comarques valencianes omplint de música i cultura els carrers i places dels pobles que enguany, després de les nombroses restriccions derivades de la pandèmia, tornaran a la normalitat.

La programació ha sigut presentada hui a la Plaça de Sant Doménec d’Ontinyent amb la presència del diputat de Cultura, Xavier Rius, l’alcalde de la localitat, Jorge Rodríguez i la consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez.

L’espectacle d’obertura al Teatre Principal, conduït per la monologuista Carol Tomàs i pel grup Cashalada, farà un recorregut per la història de la música d’arrel i el trànsit als nous estils. En eixe sentit, l’espectacle acollirà expressions que van de del cant d’estil i les albaes, amb APA i els germans Cavaller, passant per les músiques de la festa dels moros i cristians amb Mal Passet fins al format folk-rock d’Arse Folk. Les entrades per a l’espectacle poden sol·licitar-se gratuïtament, abans del dia 26, al correu labatliarespon@dival.es

Com ha manifestat Rius “l’esperit que impregna les trobades D’Arrel és el de potenciar les accions culturals sobre els pobles i comarques on actua la Diputació”. En eixe sentit, després de la sol·licitud de col·laboració que han fet els ajuntaments interessats, enguany els pobles que acolliran D’Arrel seran Petrés, Chera, l’Olleria, Ontinyent i Algemesí.

Les trobades tindran com a primera parada Petrés el proper 11 de juny, amb actuacions de diverses entitats del Camp de Morvedre, l’actuació de Pep Gimeno, Botifarra, i un correfoc a càrrec de la Diabòlica de Morvedre. Posteriorment a Chera, a la Plana d’Utiel-Requena, el 18 de juny actuaran, entre altres, Cantares Viejos, l’orquestra del pols i plectre de Chiva, i se celebrarà un correfoc a càrrec dels Dimonis de l’Avern. Posteriorment, i en col·laboració amb la festa de la Magdalena, el 16 de juliol se celebraran diverses activitats a l’Olleria amb actuacions de les entitats culturals locals, un concert del grup Tardor, i es clourà la jornada amb un correfoc a càrrec dels Dimonis Correcagarneres.

A més enguany, la ciutat d’Ontinyent acollirà una gran festa D’Arrel el 30 de juliol, on es podrà gaudir d’una cercavila que comptarà amb la presència de més de 500 músics, dansadors, dolçaines, gegants i cabuts, filaes de moros i cristians, i tot un seguit de manifestacions de la nostra cultura popular, disposats a convertir els carrers d’Ontinyent en un aparador viu de les manifestacions musicals i festives de les nostres comarques. A més, la jornada comptarà amb les actuacions musicals de l’ontinyentina Trocamba Matanusca i del grup Blaumut. Com ha destacat el diputat de Cultura, amb este acte, la Diputació ha volgut sumar-se als actes commemoratius del 40 aniversari de l’Estatut d’Autonomia que està impulsant la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica.

Les trobades celebraran la seua cloenda el 10 de setembre a Algemesí, amb l’estrena d’un espectacle que portarà a escena el treball que estan preparant els grups La Brama, Amores i Bambalina titelles.

Amb la celebració d’esta setena edició, el programa ha anat bastint-se com un referent i un punt de trobada de les veus i disciplines més representatives de la música popular valenciana. Com ha manifestat Xavier Rius, “un any més, D’Arrel aspira a convertir-se en un referent viu de la música popular i de les nostres manifestacions culturals i festives de carrer, un patrimoni d’una indubtable riquesa que ens ha d’enorgullir com a poble”.

No hay comentarios

Dejar respuesta