Les protectores d’animals alerten del «desbordant» increment en l’abandó de gossos en Xàtiva i comarca

El refugi intercomarcal de Barxeta ha recollit més de trenta animals en zones de la Costera-Canal mentre que la SPAX de Xàtiva assegura que estan ja saturats

AGUSTÍ GARZÓ

L’abandó de gossos en el terme municipal de Xàtiva sembla preocupant, tot i que es tracta d’un problema generalitzat segons apunten els que coneixen la situació. Un expert en vigilància forestal considera que la situació està «desbordada», i explica que són gossos sense xip. En una setmana, des del Refugi Animal de la Mancomunitat de la Costera-Canal a Barxeta han recollit 16 animals mentre que la SPAX de Xàtiva, uns 12. Són xifres que segurament augmentaran fàcilment aquests dies. Des del refugi de Barxeta, segons explica el seu responsable, Rufino Lobato, en juliol s’han recollit «globalment en la Costera uns 30 gossos». Lobato assenyala que «des de sempre, s’ha considerat l’estiu com l’època en què augmenten els abandons… Però en realitat, és quasi tot l’any. Quan acaba la temporada de caça amb gossos, augmenta. Després de Nadal i Reis, quan en les cases no volen el gosset que els han regalat, augmenta… I per descomptat, en estiu augmenta», explica a Diari Digital.

També des de la Societat Protectora d’Animals de Xàtiva, SPAX, es mostren preocupats. Ja fa uns dies que han alertat del fet que «estan sent unes setmanes frenètiques en el refugi. El ritme amb el qual estan entrant els gossos ens ha saturat ja; es preveu un estiu dur», indiquen. «Tanta entrada de gos al refugi —insisteixen des de la SPAX— no sols afecta la saturació, sinó també al tema econòmic. Se’ns esperen setmanes molt dures si no aconseguim invertir la balança d’entrades al refugi», subratllen. I il·lustren la situació amb una entrada de tres nous gossets el dia 28 de juliol, alhora que recorden la seua política d’adopció: «Ajuda’ns a invertir la balança, suma’t a la SPAX i adopta, serà la teua millor decisió», demanen.

Pel que fa al refugi intercomarcal de Barxeta, gestionat per l’Associació en Defensa dels Animals (ADA) de Canals, Rufino Lobato afig que tal vegada un dels fets que ha contribuït a l’increment dels abandons és la nova llei que persegueix la cria. Es tracta de la cria amb afany lucratiu la que està perseguida, matissa, «però gent que simplement té un animal i li cria sense tindre intenció de fer negoci, quan neixen agafa por i tira els cadells per si de cas…». De fet, molts abandons són de cadells, i principalment podencs, aclareix Lobato.

No hay comentarios

Dejar respuesta