Les comissions falleres de Xàtiva qüestionen que Gorrita siga presidenta amb quatre vots a favor

La màxima dirigent de la JLF del període 2022-2024 tornarà a ser-ho dos anys més tot i perdre les eleccions de manera aclaparadora per que la guanyadora s’ha tirat arrere

Les falles de Xàtiva, o almenys una gran part d’elles, no s’ho acaben de creure. L’elecció de Cèlia Gorrita com a presidenta de la Junta Local Fallera amb només quatre vots a favor (dels 19 posibles, vora el 75% del total) és «esperpèntica» segon han manifestat a Diari Digital diversos dirigents. «Està clar que, estatuts en mà, pot ser presidenta… Però amb aquest resultat, està legitimada per a ser-ho?», s’han preguntat els mateixos, que si no ara preparen per a més endavant un escrit oficial per posicionar-se en contra d’aquesta «farsa», com han arribat a qualificar el procés. Lamenten, també, que amb la seua presència, l’alcalde de Xàtiva i president nat de la JLF, Roger Cerdà, haja donat el seu suport implícit. A més a més, es sabia que Gorrita —segons va admetre en públic en l’últim acte de les falles, el Comiat, aquest cap de setmana— que no anava a presentar-se a la reelecció.

Els fets han ocorregut de la següent manera. Gorrita, després de dos anys al front de la JLF, i una vegada finalitzat el seu mandat, va renunciar a presentar-se a la reelecció. Dilluns tenia lloc l’assemblea de presidents per escollir nou o nova presidenta. No es va presentar ningú. Aleshores, es va obrir un torn per presentar candidats des de les mateixes falles. I dues comissions van proposar els noms de Gorrita i de Yolanda Pérez, secretària de la JLF amb Gorrita els últims dos anys. Era molt estrany, diuen els presidents, que si Gorrita no es va presentar des d’un primer moment i va renunciar a l’elecció, una comissió la proposara. No tan estrany, en canvi, fou que proposaren a Pérez. El cas és que Gorrita ja estava absent quan va sorgir el seu nom. Mentre que Pérez estava en l’assemblea, ja que era la secretària en funcions. Aquesta última, en saber que va ser proposada, va anunciar que també se n’eixiria de la reunió. «En cap moment va dir: no em voteu, no em proposeu, jo no puc… No, això no ho va dir!», clamen els presidents consultats per Diari Digital.

El cas és que es va procedir a la votació amb els noms proposats per dues falles: Cèlia Gorrita i Yolanda Pérez. I el resultat fou aclaparador: Pérez arrasà, amb 15 dels 19 vots possibles. Gorrita només en va obtindre quatre. És a dir, tres quartes parts en contra.

Però Yolanda Pérez, que no es va negar en cap moment a ser proposada i que, de fet, va abandonar la sala per facilitar la votació, segons insisteixen els presidents, va sorprendre tots amb un gir inesperat: tot i el suport rebut, renuncià al càrrec. Seguidament, i per a segona sorpresa de la nit, Gorrita (amb només 4 dels 19 vots, recalquen) va dir que acceptava presidir la JLF. I va argumentar que, estatuts en mà, era possible.

Efectivament, en cas de dur-se a terme un procés electoral i que el candidat o candidata més votat renuncie, serà designat el següent. Legalment, és inapel·lable. Però és molt sorprenent ja que la votació és un càstig en tota regla a la gestió de Gorrita. «No és rebre quatre vots a favor, és rebre’n 15 en contra. No sabem qui pot atrevir-se a repetir en el càrrec amb quasi tot el col·lectiu en contra seua i a favor d’una altra persona, és a dir, de Yolanda Pérez», asseguren els presidents. I llancen una última pregunta a l’aire: si tot ha estat una maniobra orquestrada per Pérez i Gorrita juntes?  Segons ells, si la presidenta s’haguera presentat a les clares —tal com ho ha demostrat el recompte— hauria rebut un pèssim resultat, ja que en les últimes falles la seua gestió en matèria de premis ha sigut molt polèmica i controvertida. També es pregunten si Pérez —que assegura que ser presidenta de la JLF és molt exigent— seguirà de secretària amb Gorrita, «pel fet què és un càrrec que és tan exigent o més».

No hay comentarios

Dejar respuesta