L’Associació de Periodistes i Escriptors de Turisme (AVPYETUR) ha concedit a la ciutat de Xàtiva el Premi Cavanilles de Turisme. Així s’ha fet públic aquest matí en un acte de premsa a l’Ajuntament en què han participat l’alcalde Roger Cerdà, la regidora de Turisme, Mariola Sanchis; el president d’AVPYETUR, Juan Antonio Calabuig, i el responsable de relacions institucionals de l’associació, Antonio P. Sanchis. El motiu de la distinció, segons l’escrit llegit durant l’acte, és “l’aposta d’aquest municipi valencià per la defensa i la promoció del seu valuós patrimoni històric-artístic, de la seua cultura i de les seues tradicions, com a base de la seua aposta pel turisme”.
Així mateix s’han destacat altres aspectes com el fet de ser bressol del paper, festes com les Falles, la Setmana Santa o el Corpus, personatges com el Papes Borja, Josep de Ribera o Taquígraf Martí, el paratge natural de la Cova Negra, l’aportació a la cuina i com no, el castell.
L’alcalde s’ha mostrat satisfet per aquest reconeixement a la ciutat. Segons Cerdà, “és un orgull rebre el Premi Cavanilles, una distinció important que abans han rebut ciutats com Peníscola o empreses com Balearia, tan importants en el sector turístic valencià. Açò suposa un al·licient per a seguir treballant en la promoció turística de Xàtiva. Aquest reconeixement ens dóna ales per aconseguir l’objectiu de que el turisme siga una font de riquesa i poder crear una autèntica indústria turística”.
Per la seua banda, la regidora de Turisme, Mariola Sanchis, ha expressat el seu agraïment “perquè ho contemplem com una mena de recompensa pel treball i l’esforç que diàriament duem a terme des del departament de Turisme de l’Ajuntament”. Sanchis ha fet extensiu l’agraïment “a tot el personal municipal de l’àrea de Turisme, així com a les empreses que s’han adherit al programa SICTED de qualitat turística i a la resta d’operadors turístics de Xàtiva que són els que animen realment aquesta activitat, clau per al futur de la ciutat”.
Per la seua banda, els representants d’AVPYETUR han fet una crida pel treball coordinat entre empreses i administració de cara a iniciar el procés pel qual la UNESCO puga reconèixer a Xàtiva com a Patrimoni de la Humanitat. En aquest sentit, destacaren la importància del centre històric de Xàtiva, declarat bé d’interés cultural, on se situen fins a 7 monuments nacionals, junt a edificis de gran valor artístic. Cerdà ha apuntat en aquest sentit que «acceptem aquest repte de futur».