La “Ruta dels Molins” entre Ontinyent i Bocairent ja és visitable

Els ajuntaments d’Ontinyent i Bocairent han finalitzat ja amb la instal·lació dels panells informatius de “Ruta dels Molins dels barrancs dels Tarongers i de la Fos”, una nova ruta senderista que travesa part dels termes d’ambdúes localitats, i que posa en valor 12 molins hidràulics dels segles XVIII i XIX existents en la zona, considerats un “tresor patrimonial” vinculat a la tradició tèxtil dels dos municipis, que conflueix amb el sender de xicotet recorregut PR-122.  La ruta va ser una de les actuacions proposades a Ontinyent Participa 2022, prenent com a base un treball universitari.

La regidora de Turisme d’Ontinyent Sayo Gandia, explicava que esta actuació «és una bona mostra de cooperació entre localitat veïnes que han permet crear una ruta natural de fàcil recorregut, que ens permet descobrir el passat del tèxtil en la comarca i posar en valor estos molins, al temps que es recorre paratges d’alt valor ecològic, mediambiental i paistagístic». Així, el recorregut compta amb senyalització horizontal; postes de seguiment en fusta; mobiliari i panells on es pot accedir a codis QR per a descàrrega d’una audioguía, el track de la ruta; fullets informatius en valencià, castellà i anglès, així com accés a continguts multimedia, tot ja accessible per a veïnat i visitants.

Sayo Gandia afegia que “la majoria dels molins han funcionat com a batans o fàbriques tèxtils, tot i que també en trobarem alguns que s’han dedicat exclusivament o han combinat aquesta tasca amb la producció de farina i paper. Un passeig que, il·lustrat per panells i audioguies, vol posar en valor i no deixar en l’oblit les arrels de dos pobles que comparteixen el tèxtil com a patrimoni comú”, assenyalava. la regidora donava les gràcies a la persona que va fer la proposta d’Ontinyent Participa, la historiadora Irene Ribera, per compartir el seu Treball Final de Màster (en el que es basa la ruta), i als historiadors que de manera altruista han revisat els continguts.

En sentit Ontinyent – Bocairent es troben a la ruta el Molí de Toribio, Molí Patiràs, Molí de Lluna d’Ontinyent, Molí del Barranc de la Fos, Fàbrica Tèxtil dels Julians o de Mora, Fàbrica-Molí dels Beneyto, Molí adjunt als Beneyto, Molí fariner de Pepe Juan, Molí de Pepe Juan, Molí de Piedra o del Primero, Molí de la Pedra o de la Cova i Molí de Lluna de Bocairent. Realitzant la ruta en sentit Bocairent – Ontinyent, s’inverteix l’ordre.

No hay comentarios

Dejar respuesta