Eduardo Cuñat Forte, portaveu de la Plataforma Casc Antic Digne i Viu.

Hui 15 d’abril hem tingut una reunió en la Diputació de València. A ella ha assistit dos membres de la Plataforma de veïns Casc Antic Digne i Viu i d’altra banda els diputats nacionals, Ànima Alfonso Silvestre i Fernando de la Rosa, i per part de la Diputació de València Paco Comes, diputat responsable d’aigües.

La reunió ha transcorregut en to molt cordial amb una primera exposició per part dels membres de la Plataforma de quin és la situació real en relació amb la xarxa de distribució d’aigües i desguassos que patim els veïns de Xàtiva. Una cosa és com expose la situació el Govern municipal en algun fòrum i una altra, ben diferent, la realitat que vivim. Alguns aspectes de la situació eren encara desconeguts per la Diputació, per exemple, el que hi ha carrers del barri antic (BIC) amb les seues aigües negres abocant-se en pous cecs.

En eixa exposició dones de la plataforma “hem mostrat la nostra sorpresa per la invitació que va fer la Diputació al nostre alcalde a una Jornada sobre Gestió del cicle hidràulic, precisament després de la reunió mantinguda per la Plataforma amb Vicente Mompó, President de la Diputació, en la qual li vam exposar també la situació de caos en la nostra xarxa. Recordem que el Sr. Cerdà va presumir en l’últim Plenari municipal d’aquesta invitació com a model de gestió. Com és possible que es convide com a “model de gestió” a l’alcalde de la ciutat amb pitjor eficiència hídrica de la Comunitat? “.
Paco Comes va indicar que el Sr. Cerdà podrà plantejar-lo com vulga, però que ell va ser convidat perquè calia convidar a un “alcalde del PSOE, sent ell diputat provincial, perquè se’l va convidar a intervindre en aquesta Jornada, però en absolut com a model de gestió”. De fet, ens diu, quan en la seua intervenció va presumir que l’eficiència hídrica de la ciutat era del 40% (fals, és del 20% segons Auditoria Sindicatura de Comptes) a la sala es va produir un rumor i sorpresa per eixa dada. Què haurien dit de saber la veritat?.

El Diputat d’aigües, Paco Comes, ha deixat ben clar que la Diputació disposa de recursos financers, disposa de recursos jurídics i d’assessorament tècnic a la disposició dels ajuntaments que ho sol·liciten. Que només és necessària la voluntat política dels governs municipals per a accedir a ells. Que els Fons del Pla Obert de la Diputació exigeixen un mínim del 10% de despesa en el cicle hidràulic, però que per voluntat d’aquests governs pot ser molt més, fins a un 70%.
Menges explica que “aquesta és la Legislatura, aquest és el moment d’iniciar aquesta gran transformació i que per a això només es necessita la voluntat política dels governs. Si no s’inicien és perquè no es vol”.
La Diputació dona el seu suport a les exigències imprescindibles de renovació integral de la xarxa de distribució d’aigües amb la retirada de totes les conduccions de fibrociment i plom. Que, sent un potent projecte, s’ha d’iniciar ja. La Diputació obri les seues portes amb el finançament, amb l’assessorament jurídic i tècnic a totes les Corporacions i es compromet a dirigir-se de nou a l’alcalde a fi d’instar-li que actue en eixa direcció.
Menges aclareix:” hem tornat a repetir el compromís electoral de l’actual president, Carlos Mazón, de solucionar aquest problema. Les competències són municipals, accedir i abordar a aquests finançaments són una conseqüència de la voluntat política dels governs. Així és que blanc i en botella”.

No hay comentarios

Dejar respuesta