La Llosa de Ranes torna a convertir-se en epicentre de les Històries de Roders

Rutes i recreacions històriques, una exposició sobre el bandolerisme valencià del segle XIX, presentacions de llibres, una fira amb parades artesanals i un espectacle de música són alguns dels actes programats per al segon cap de setmana de novembre en una fira que uneix, història, tradició i entreteniment.

La Llosa de Ranes acull la seua segona Fira de Roders els dies 10, 11 i 12 de novembre.
Exposició, rutes històriques, recreacions, presentacions de llibres i un certamen de xarangues entre els actes que destaquen a La Llosa de Ranes el segon cap de setmana de novembre.

El poble de la Costera ja es prepara per a tornar a convertir-se en epicentre de les històries de bandolers amb la seua Fira de Roders que se celebrarà del 10 al 12 de novembre. Una iniciativa que començava l’any passat per a aprofundir en el bandolerisme valencià del segle XIX.

Entre la programació destaca l’exposició que s’inaugurarà el divendres 10 de novembre a les 19 hores al Museu “Casa del Pou”. Una exposició sobre el bandolerisme valencià del segle XIX que inclou 12 panells, en els quals es mostraran il·lustracions, quadres i fotografies, algunes inèdites, sobre aquest tema. Una mostra que té un fi divulgatiu i didàctic. La mostra estarà oberta dissabte de 10 a 13 h i de 17 a 19 h i diumenge de 10 h a 13 h.

El dissabte 11 de novembre, a partir de les 10 hores, es procedirà a l’obertura de la Fira de Roders. Al llarg del Carrer la Creu i la Plaça Major s’instal·laran més de 20 paradetes amb gran varietat de productes artesanals, i que estarà oberta al públic tot el dia. Destaca una paradeta nova de realitat virtual que acostarà el món dels roders en l’actualitat.

El mateix dissabte s’ha programat una ruta històrica «Bandolerisme a la Llosa de Ranes: De Micalet Mas al Xato de Xella», a càrrec del periodista i investigador Manel Arcos, màxim especialista en bandolerisme valencià del segle XIX.

A partir de les 11 hores es faran tallers infantils a la mateixa Plaça Major on elaboraran figures de roders amb fang. A continuació es farà una recreació de la història de Micalet Mas al recinte de la Fira de Roders per a tot el públic, perquè es puga conèixer una de les històries que envolten la figura d’aquest roder. Aquests tres actes es faran també diumenge per a tot el públic.

El mateix dissabte, es realitzarà també un espectacle a càrrec del grup de músics professionals “artistas del gremio”, que faran bona festa, diversió i música de carrer per la Llosa de Ranes.

A la vesprada, a les 17 hores es farà un conta-contes per als més menuts a la Plaça Major i a continuació la presentació del llibre “Històries de roders contades a boca de canó”, de l’historiador Manel Arcos.

El diumenge 12 de novembre també es podrà disfrutar de la ruta històrica, tallers infantils, la recreació a la Plaça Major, i també, de la presentació del llibre “El robatori de Benimassot”, una adaptació de Jordi Raul Verdú del llibre de Manel Arcos.

L’exposició sobre bandolerisme i la ruta històrica ens ajudaran a descobrir moltes històries i anècdotes sobre alguns dels bandolers més famosos del segle XIX.

L’alcaldessa de la Llosa de Ranes, Salvi Pardo, destaca que «la segona Fira de Rodes s’ha preparat amb molta il·lusió i ens permetrà descobrir moltes històries sobre roders del segle XIX, i ens dona accés a moltes anècdotes. Tenim la cultura oral per ajudar-nos. Amb aquestes activitats esperem recuperar part de la història».

La Costera va ser una de les comarques on el bandolerisme valencià es va manifestar en més duresa al llarg del segle XIX. En el cas de la Llosa de Ranes, va tindre roders molt coneguts, com Micalet Mas, Antoni Navalón o Josep Sanç, entre altres.

No hay comentarios

Dejar respuesta