La Generalitat acaba definitivament amb la macroplanta de Llanera de Ranes

L’inici de la tramitació del nou Pla Integral de Residus (PIR) per part de la Generalitat Valenciana suposa la necessitat d’adaptació del projecte de gestió del COR per a poder complir amb la legislació que estarà vigent dintre de poc. Això suposa l’estocada definitiva a la macroplanta i l’abocador de Llanera de Ranes, una demanda social que es venia reivindicant des de feia anys.

Aquest nou escenari es tradueix en la necessitat d’adaptar-se a una nova realitat encaminada al compliment de les directives europees en gestió de residus, amb els objectius marcats per a 2020 i 2030.

El nou PIR convida a caminar cap a un escenari multiplanta, en un context en el que les Plantes no seran el centre principal de la gestió. En el seu lloc, l’eix recaurà sobre la prevenció en la generació de residus i en el tractament dels biorresidus prop del seu centre de generació.

En aquest sentit, hi ha que destacar que el proper 2019 es posarà en marxa la Planta de Tractament de Biorresidus per al Valle de Ayora-Cofrentes, i que alguns municipis de la Costera i la Safor ja s’han oferit per a albergar instal·lacions similars.

Vallada, Bufali i Aiora ja s’han postulat per a albergar centres per als biorresidus, però no hi ha que descuidar que es necessiten moltes més instal·lacions, ja que centenars de tones de residus, com els de construcció i demolició, poda o els voluminosos es concentren moltes vegades en un punt determinat, i són gestionats per gestors privats o per altres consorcis de residus.

El president del COR, Roger Cerdà, ha destacat que la tramitació d’aquest nou Pla Integral de Residus “suposa acabar amb Llanera, que era un compromís des de l’inici de la legislatura”. No obstant, ha matisat que ara “devem buscar alternatives per a la gestió dels nostres residus i eixe ha de ser un projecte compartit”, i ha definit la notícia com una oportunitat.

No hay comentarios

Dejar respuesta