La Font de la Figuera vol protegir els paisatges naturals del territori

• La secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, Immaculada Orozco, i la directora general de Política Territorial i Paisatge, Rosa Pardo han informat que en les pròximes setmanes es comptarà amb el document de paisatges regionals protegits que servirà de referència i que condiciona la protecció dels paisatges dels municipis de Terres dels Alforins

• L’alcalde Vicent Muñoz ha declarat: “és fonamental comptar amb el valor afegit del paisatge i la tasca dels llauradors com a paisatgistes naturals del territori”

• També s’ha reunit l’associació de viticultors Terres dels Alforins per tractar tant l’impacte dels parcs fotovoltaics com les torres d’alta tensió

La secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, Immaculada Orozco, i la directora general de Política Territorial i Paisatge, Rosa Pardo han visitat aquest matí la Font de la Figuera per a conéixer de primera mà les preocupacions i inquietuds dels Ajuntaments de Terres dels Alforins per la proliferació de parcs solars en el territori.

Durant la visita per alguns dels paisatges més emblemàtics d’estes terres, en la qual han participat els alcaldes de Fontanars, Moixent i la Font, així com diversos viticultors de la zona i membres de les corporacions, la secretària autonòmica i la directora general han pogut apreciar el gran valor paisatgístic del territori.

També s’ha visitat la zona per la que se pretén passar les torres d’alta tensió de la línia que va d’Almansa a la subestació de Montesa, que travessaria per dalt del nou celler d’Arráez i per darrere de la Torre Mora de Moixent.

L’alcalde Vicent Muñoz ha explicat que actualment els Ajuntaments es troben en una situació de feblesa perquè el Decret llei aprovat per la conselleria d’Economia Sostenible per a impulsar la instal·lació d’energies renovables dona peu a la proliferació incontrolada de parcs solars.
“Tenim clar que la transició ecològica de l’energia va amb retard, però no pot fer-se a costa d’altres valors com l’agricultura o el paisatges”, ha declarat Muñoz. “Requerim una major ordenació en la implantació, tenint en compte altres qüestions com el valor agronòmic de la terra, la compensació territorial dels municipis que més sòl aporten i la racionalització en l’ús de l’energia fomentant alternatives com l’autoconsum o les comunitats energètiques”, ha afegit.
La secretària autonòmica s’ha compromés a que Paisatge prioritze les zones més deprimides per a realitzar les instal·lacions massives de plaques solars amb l’objectiu de preservar els valors de cada territori. “Estem determinades, amb les nostres eines, a que la transició energètica no es faça a costa de desbaratar un paisatge que té tant de valor”, ha declarat.
A més, la directora general ha avançat que en les pròximes setmanes es comptarà amb el document de paisatges regionals protegits que servirà de referència i que condiciona la protecció dels paisatges dels tres municipis.
Així i tot, els tres alcaldes han insistit en la modificació i millora del Decret perquè reculla amb més detall esta sensibilitat respecte al paisatge i prioritze segons el valor agronòmic de la terra. “És fonamental comptar amb el valor afegit del paisatge i la tasca dels llauradors com a paisatgistes naturals del territori”, ha conclòs Muñoz.

No hay comentarios

Dejar respuesta