La Diputació presenta en la Mancomunitat La Costera – Canal el Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia

La gerent de Divalterra, Agustina Brines, acompanyada per la presidenta de la Mancomunitat de la Costera-Canal i alcaldessa de Vallada, María José Tortosa, ha explicat a Xàtiva les claus del Pacte de les Alcaldies pel Clima i l’Energia, davant representants de dotze dels municipis adherits a aquesta iniciativa europea.

En la jornada, que ha tingut lloc en la seu de la Mancomunitat, han estat presents els alcaldes de Barxeta, La Font de la Figuera, Moixent i Vallada, així com representants municipals de Xàtiva, Bolbaite, el Genovés, l’Alcúdia de Crespins, La Llosa de Ranes, Montesa, Novetlé i Chella. Es tracta d’una de les trobades supramunicipals per a informar als representants municipals de les primeres accions associades al Pacte de les Alcaldies, del qual la Diputació de València, a través de la seua àrea de Medi ambient, actua com a coordinadora territorial.

Agustina Brines ha informat als assistents que la labor de Divalterra en el Pacte de les Alcaldies és “ajudar a cadascun dels municipis adherits a cercar els mecanismes i eines necessàries per a reduir els consums d’energia”, i ha explicat que “el repte establit és disminuir un 40% les emissions de CO2 d’ací a 2030 per a fer front als desafiaments que comporta el canvi climàtic”.

Així mateix, la gerent de l’empresa pública ha incidit en que “per a la Diputació, la lluita contra el canvi climàtic és una prioritat” i ha recordat que “a més d’estes trobades, ya està programada una ruta de 12 jornades per a recolzar l’ús de l’energia sostenible, en les quals també s’informarà de l’estat del Pacte de les Alcaldies, tal com han anunciat la vicepresidenta María Josep Amigó i el diputat Josep Bort”.

Dues fases: recopilació de dades i estudi

Durant la jornada en Xàtiva, tècnics de Medi Ambient de Divalterra han traslladat als responsables municipals les primeres accions a realitzar per a l’elaboració dels diferents documents que componen el Pacte de les Alcaldies. Així, en una primera fase es recopilaran en cada població les dades referents als consums d’energia al municipi, la qual cosa permetrà l’elaboració de l’Inventari d’Emissions de Referència (IER).

Amb l’IER s’avaluen els consums d’electricitat i combustible, tant del sector municipal -instal.lacions públiques, enllumenat, flota municipal i transport públic- com del no municipal -instal·lacions i equipaments del sector terciari, edificis residencials i transport privat i comercial- per establir mesures que permeten reduir consums d’energia i promoure noves pràctiques dirigides a mitigar el canvi climàtic.

En una segona fase es realitzarà l’estudi d’Avaluació de Riscos i Vulnerabilitats de cada municipi per reduir els possibles danys derivats del canvi climàtic sobre població i infraestructures. De manera paral.lela, s’elaborarà un catàleg de mesures, concretes i adaptades a cada municipi per reduir el consum d’energia i promoure noves pràctiques dirigides a mitigar els efectes del canvi climàtic.

No hay comentarios

Dejar respuesta