La Diputació de València traslladarà als municipis valencians el debat sobre la necessitat d’establir sistemes alimentaris sostenibles que vinculen les àrees urbanes i rurals, tal i com s’ha mantingut durant els darrers dies a València amb motiu de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible –la qual ostenta la ciutat durant el present exercici 2017–. Aquesta iniciativa contempla la celebració d’un seguit de jornades agroecològiques i diverses visites a localitats de l’àrea metropolitana que, ja en l’actualitat, estan implementant projectes d’èxit adreçats a l’alimentació sostenible.
La vicepresidenta de la Corporació provincial, Maria Josep Amigó, ha estat l’encarregada d’anunciar aquesta iniciativa «amb l’objectiu de que la ciutadania, no només de la ciutat de València, prenga consciència de la importància d’apostar per una alimentació sostenible arreu del món. És una manera de traslladar als municipis els valors dels productes de proximitat i l’horta productiva valenciana».
Maria Josep Amigó ha recordat que des de la Diputació de València «hem col·laborat activament en l’organització de diferents actes amb motiu de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació», com ara la participació al simposi “Diàlegs sobre nutrició i sistemes alimentaris sostenibles”, celebrat el passat mes d’abril a la Universitat Politècnica de València i on la mateixa vicepresidenta va exercir de moderadora del debat mantingut envers la “Nutrició i polítiques alimentaries”.
«Però aquestes iniciatives no poden quedar circumscrites únicament a la ciutat de València, perquè entenem que cal prendre consciència de que els productes que consumim són el resultat del treball realitzat pels nostres agricultors i agricultures, i de la nostra manera d’entendre la gastronomia», ha remarcat la vicepresidenta.
En aquesta mateixa línia, la regidora d’Agricultura, Horta i Pobles a l’Ajuntament de València, Consol Castillo, ha mostrat la seua satisfacció «perquè els municipis de l’àrea metropolitana estiguen treballant en la realització d’unes jornades enfocades a l’alimentació sostenible. Des de que a la ciutat de València signàrem el Pacte de Política Urbana Alimentària de Milà i es plantejara la celebració d’aquesta trobada mundial, hem tractat de posar l’agricultura i l’alimentació sostenible en l’agenda política. En conseqüència, farem els esforços necessaris per traçar totes les complicitats i eines de col·laboració necessàries amb les localitats del nostre voltant en la seua aposta per l’horta valenciana, els productes de proximitat i la sostenibilitat alimentària».
Projectes municipals d’èxit
Els propers dies 10, 17 i 24 de novembre, la Diputació de València col·laborarà amb l’Ajuntament de Godella en l’organització de les Jornades Agroecològiques, en les quals se’n parlarà del procés de transformació agroecològic municipal; les infraestructures i equipaments agraris; a més dels menjadors col·lectius i la salut alimentària, amb la presència de Nani Moré, representant de l’Associació Menjadors Ecològics de Catalunya.
Així mateix, també es visitaran diferents projectes municipals d’èxit adreçats a l’alimentació sostenible, com ara els arrossars ecològics de Silla; el Mercat de Roca de la localitat de Meliana i el distintiu Productes de l’Horta de Meliana; o el Mercat Agroecològic de Carrícola i diversos projectes del model integral de sostenibilitat municipal.
L’alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, ha incidit en que el propòsit d’aquestes trobades «rau en traslladar l’esperit que impregna València com a Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible també a aquells municipis que ja estan desenvolupant diferents projectes municipals d’agroecologia i d’altres que puguen tenir aquesta mateixa inquietud».
«La pretensió és realitzar jornades destinades tant a tècnics municipals, com a càrrecs electes, i també obertes a tots els veïns i veïnes en el seu conjunt perquè es visualitze la necessitat d’apostar per la inversió i la producció d’una agricultura més sostenible», ha destacat Eva Sanchis.