La Costera i La Vall d’Albaida consolida el seu compromís amb la solidaritat

El Fons Valencià per la Solidaritat fa balanç d’un exercici marcat per la COVID-19 i la seua incidència en l’àmbit de la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament i exposa l’alt compromís del municipalisme valencià amb la solidaritat

Verónica Ferri, Vicepresidenta del Fons i Regidora de Canals, i Ramón Vidal, Secretari del Fons i Alcalde de l’Olleria, valoren el gran pes de les comarques dins de l’entitat i el compromís dels municipis d’aquestes amb un desenvolupament just i sostenible

Xàtiva, 12 de maig de 2020.- El Fons Valencià per la Solidaritat ha fet balanç de l’exercici 2020, un any marcat per la pandèmia de la COVID-19. Durant aquest any, el municipalisme valencià ha reafirmat la seua aposta per treballar a través del Fons en l’erradicació de la pobresa i per la igualtat d’oportunitats en països en via de desenvolupament. En 2020 l’entitat municipalista per la solidaritat va sumar, amb la incorporació a l’organització de La Pobla de Vallbona, Almenara i Benifairó de les Valls, un total de 122 socis (113 Ajuntaments i 9 Mancomunitats), repartits per les tres províncies i amb una representació en la gran majoria de les comarques valencianes, i que a escala poblacional suposa una representació de quasi el 50% d’habitants de la Comunitat Valenciana.

El municipalisme valencià solidari, en 2020, va ser el que major resposta va donar al manifest “Cooperació contra el Coronavirus”, elaborat conjuntament amb la Confederació de Fons de Cooperació i Solidaritat, el qual aglutina els diferents fons de l’Estat espanyol. Aquest manifest va estar signat per 245 regidors i regidores, alcaldes i alcaldesses, i presidents i presidentes dels municipis socis del Fons amb la visió clara de no deixar a la seua sort als països en via de desenvolupament, i a les respectives contraparts, amb qui col·labora el Fons. Aquest suport al manifest s’alinea amb l’alt nivell de compromís de les entitats locals valencianes sòcies del Fons amb l’entitat, ja que el 94,40% van fer efectiu o meritar la seua aportació econòmica en 2020.

Pel que respecta a l’activitat pròpia del Fons, en 2020 l’entitat va executar un total de 5 projectes de cooperació internacional al desenvolupament, amb una inversió de 435.170,66 €, als països del Sud de l’Equador i Bolívia. Aquests projectes, centrats en l’enfortiment institucional, apoderament polític, enfortiment de la igualtat i cooperació tècnica, van beneficiar a un total de 1.166 persones directament i al volant de 25.000 indirectament. Els projectes de cooperació es van adaptar a les circumstàncies de la pandèmia, reforçant-los amb 2 projectes d’emergència d’adaptació i prevenció enfront de la COVID-19, que van suposar una inversió total de 9.500 €.

Sobre els projectes d’educació per al desenvolupament, durant el 2020 es van desenvolupar un total de 4 projectes, amb una inversió total de 125.275,24 €. Mitjançant aquests projectes s’ha sensibilitzat a 2.822 valencians i valencianes, de fins a 30 municipis diferents, al voltant realitat de la dona als països del Sud, els Objectius de Desenvolupament Sostenible, el consum i la producció responsable, i la cultura de la pau. Els socis i la població general també s’han beneficiat amb un projecte específic de sensibilització que ha arribat a un total de 176.420 persones a través de jornades formatives i informatives, múltiples recursos de sensibilització, pàgina web, comunicació i xarxes socials, entre altres.

El treball conjunt amb altres institucions també s’ha afermat en el passat 2020, continuant amb la suma d’esforços i recursos amb la Diputació de València i la Diputació de Castelló per a projectes d’educació per al desenvolupament. Aquestes relacions també s’han consolidat amb la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana, amb la qual s’ha col·laborat amb un projecte de cooperació internacional. A més, el Fons hi ha participat activament en tots els òrgans en els quals té representació, aportant, entre altres, idees i experiència a la Comissió Tècnica per a l’elaboració del V Pla Director de Cooperació Valenciana.

La Costera i La Vall d’Albaida, comarques amb identitat solidària

Les comarques de La Costera i La Vall d’Albaida tenen una relació especial i tradicional amb el Fons Valencià. Molts dels municipis fundadors de l’entitat provenen d’aquestes comarques, i la seu de l’associació es troba a la ciutat de Xàtiva. Actualment, aquestes comarques centrals valencianes tenen un elevat compromís amb el Fons, aportant el 30,75% dels socis de l’entitat. En el cas de la Costera formen part del Fons Xàtiva, Canals, L’Alcúdia de Crespins, la Llosa de Ranes, Vallada, Genovés, la Font de la Figuera, Barxeta, Montesa, Novetlè, i Cerdà així com la Mancomunitat de la Costera-la Canal, representant el 10,25% dels socis del Fons, sent el 58% dels municipis de la comarca membres de l’entitat, els quals representen a un total del 89% de la població total de la comarca. Pel que fa a la Vall d’Albaida, a més de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida, són socis del Fons els municipis d’Ontinyent, L’Olleria, Albaida, Benigànim, Bocairent, La Pobla del Duc, Agullent, Llutxent, Castelló de Rugat, Quatretonda, Montaverner, Alfarrasí, Atzeneta d’Albaida, Fontanars, El Palomar, Ràfol de Salem, Otos, Salem, Bellús, Beniatjar, Bufali i Carrícola. La Vall d’Albaida representa a un total del 20,5% dels socis totals del Fons, sent membres de l’entitat el 67,6% dels municipis de la comarca, els quals representen al 92,4% de la població total.

En aquest sentit, Verónica Ferri, Vicepresidenta del Fons i Regidora de Benestar Social de l’Ajuntament de Canals, ha valorat “l’alt compromís que té la Costera, una de les comarques fundadores del Fons, amb la cooperació internacional al desenvolupament municipalista i descentralitzada”, indicant també “l’elevada població de la comarca que ha sigut sensibilitzada en 2020 amb projectes d’educació per al desenvolupament del Fons”. Per la seua banda, Ramón Vidal, Secretari del Fons i Alcalde de l’Olleria, ha assenyalat que “la Vall d’Albaida es posiciona fortament amb un valor afegit com és la solidaritat, col·laborant amb l’erradicació de la pobresa i amb la igualtat d’oportunitats a països del Sud, i s’alinea de manera molt precisa amb objectius l’Agenda 2030 de les Nacions Unides”, expressant també “la importància del municipalisme i la descentralització en l’àmbit de la cooperació internacional i de l’educació per al desenvolupament».

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació municipalista valenciana de cooperació internacional al desenvolupament

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (Ajuntaments i Mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 126 entitats locals valencianes sòcies (117 Ajuntaments i 9 Mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència.

La relació entre els municipis del Sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

No hay comentarios

Dejar respuesta