La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s’ha pronunciat per la parcel·la adjacent al dipòsit duaner (DAVA) com a millor ubicació per al nou Hospital d’Ontinyent. L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha presentat hui a les associacions de veïns i als portaveus dels grups municipals l’informe autonòmic que així ho determina, i ha anunciat la signatura d’un conveni amb la Generalitat d’on s’extrau que les obres començaran en 2018.
Jorge Rodríguez manifestava que “és una noticia que acollim amb molta il·lusió, però també amb molta cautela, perquè la de l’hospital ha estat una història molt dura per als ontinyentins i ontinyentines, i volem garantir la seua construcció però sobre la base d’uns terminis realistes i fent les gestions per a que els costos per a l’Ajuntament siguen els més baixos”, assenyalava.
En aquest sentit, l’alcalde informava que, després de les gestions realitzades des de l’àrea de Territori pel regidor Jaime Peris, l’ajuntament adquirirà estos terrenys per 1’5 milions d’euros, molt per davall del que s’havia determinat per l’administrador concursal quan estos terrenys van passar a mans de la Sareb (2’7 milions). La compra obliga a l’Ajuntament a fer un préstec, però bona part del cost dels terrenys vindrà compensat per la taxa de construcció de l’hospital que haurà de pagar la Generalitat, i que suposarà un ingrés estimat de 1’15 milions d’euros.
Seguint l’aposta del Govern d’Ontinyent per la transparència, l’informe de la Conselleria ha estat publicat de forma íntegra a través de la pàgina web municipal. En aquest document es compara de forma exhaustiva els terrenys de la parcel·la del DAVA, també nomenada “de l’Estació”, amb els de l’altra possibilitat que es barallava, la de la parcel·la de La Fira.
En aquesta comparativa s’estableixen diversos avantatges en favor de la parcel·la de l’Estació, com un pressupost necessari notablement menor 25’99 en la primera per 33’31 milions en la segona); molt millor accessibilitat rodada; menors desnivells per a la urbanització interior; o facilitat per a possibles ampliacions, que al segon cas serien complicades. L’entorn es considera també més favorable en l’Estació, ja que són terrenys d’us terciari, mentre que a la Fira limitaria amb centres educatius i la biblioteca de Sant Josep.
Quant a com encaixa el programa funcional previst per al nou hospital amb les dues parcel·les, l’informe apunta que la parcel·la “L’Estació” té forma i dimensions similars a la parcel·la del projecte aprovat (forma rectangular amb uns 25.000m2), per la qual cosa seria possible encaixar l’edifici ja projectat sense grans dificultats en aquesta parcel·la. La parcel·la “La Fira”, per tenir una superfície menor, aproximadament 10.100m2+4.100m2, no serviria per al projecte aprovat, pel que hauria de projectar-se un nou edifici amb 6 altures. En tots dos casos hi ha lleugeres diferències respecte a l’equipament, que segons el propi informe “serien fàcilment subsanables durant la supervisió de l’adaptació del projecte”.
Quant al conveni que va a signar-se amb la Conselleria, estableix que l’Ajuntament assumeix l’obligació de posar a disposició de la Generalitat els terrenys, modificar el PGOU en allò que siga necessari (els terrenys han de pasar d’ús terciari a sanitari) i de facilitar l’accés als tècnics per a que realitzen els estudis geotècnics. Una volta la Generalitat tinga estos informes, farà els ajustos necessaris a l’actual projecte i començarà el procés de contractació i l’execució de l’obra, especificant-se que la vigència del conveni acaba el 31 de desembre de 2018, raó per la qual es considera que les obres hauran començat abans.
L’alcalde apuntava que “va a ser un procés llarg, en el que hem de fer molts tràmits, però anem a fer tot el possible perquè vaja tot segons el previst i l’hospital puga ser per fi una realitat”. Diversos detalls relatius a l’adquisició dels terrenys i la proposta de conveni seran tractats en un ple de caràcter extraordinari que tindrà lloc el proper dimarts 10 de maig.