El jutjat demana l’expedient de la clausura de l’abocador de La Teixonera

El jutjat d’instrucció número 3 de Xàtiva ha obert diligències prèvies per un presumpte delicte contra els recursos naturals i el medi ambient per part del propietari de l’abocador de La Teixonera com a conseqüència del presumpte abocament il·legal de líquids contaminants al barranc del Saladar. Es tracta d’un abocador que contava amb llicència per a ser segellat i clausurat des d’abril de 2012.

La denúncia de la Fiscalia d’Alzira, dirigida contra el propietari de l’abocador, parteix d’un atestat del Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil (Seprona), qui hauria detectat aquestes pràctiques il·legals que podrien constituir un delicte mediambiental. Tant l’Ajuntament de Xàtiva com la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic han estat requerits pel jutjat per tal que aporten tota la documentació que obre en el seu poder, relacionada amb els expedients sobre el procés de clausura de l’abocador.

El requeriment del jutjat va arribar a l’Ajuntament el passat 23 d’agost. La resposta per part de l’administració local ha estat immediata, ja que al dia següent, 24 d’agost, una patrulla de la Policia Local es va personar en la instal·lació amb la finalitat d’informar de la situació. Durant la inspecció de la zona, els agents de la Policia Local de Xàtiva pogueren comprovar com dos camions banyera accedien a la instal·lació i abocaven la seua càrrega. Així mateix, els agents trobaren un camió cisterna que podria haver estat utilitzat per al transport dels líquids contaminants, així com restes d’abocaments de líquids al barranc del Saladar.

El 28 d’agost, l’intendent principal, Antonio Collado, va emetre el pertinent informe. A continuació, el 31 d’agost, l’alcalde en funcions en aquell moment, Ignacio Reig, va ordenar, mitjançant providència d’alcaldia, que es remetera al jutjat tota la documentació de l’expedient de clausura de l’abocador, així com un informe jurídic sobre les competències municipals en la matèria, a fi de prendre «amb tota celeritat […] l’adopció de les mesures necessàries per a que es procedisca al segellat definitiu de l’abocador de La Teixonera i a la minimització de la producció de lixiviats i gasos», tal com figura en la providència d’alcaldia, en resposta al requeriment del jutjat qui demana l’adopció aquestes mesures cautelars proposades per la Fiscalia, davant el risc mediambiental que suposen aquestos fets.

En febrer de 2014, l’Ajuntament va remetre un informe del biòleg municipal a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i a la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient, aleshores encapçalada per Isabel Bonig. En l’informe, el tècnic municipal advertia de que no s’estaven duent a terme les mesures per al segellat definitiu de l’abocador, ni el control sobre els lixiviats.

No hay comentarios

Dejar respuesta