El passat dissabte, un grup de joves integrants del Projecte Estalmat que estaven celebrant el seu campament de final de curs a la nostra ciutat varen ser rebuts a l’Ajuntament per l’alcalde Roger Cerdà, per la regidora d’Educació, Amor Amorós i altres regidors de la Corporació Municipal.

Entre els joves que participen a aquest projecte d’estimulació del talent matemàtic es troben dos xativins: Marc Velasco, guanyador de les darreres Olimpiades Matemàtiques de la Comunitat Valenciana, i Marc Cuenca.

Estalmat és un projecte de la Real Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales que tracta la detecció, orientació i estímul del talent matemàtic d’estudiants de 12-13 anys sense extraure’ls del seu entorn. Aquest procés té lloc durant dos anys, en els quals les alumnes i alumnes assisteixen de forma regular a les activitats organitzades.

Aquest projecte va ser dissenyat per Miguel de Guzmán, posant-lo en funcionament en la Comunitat de Madrid en 1998. En la seua opinió, hi ha molts estudiants d’Ensenyament Secundari i Batxillerat que no desenvolupen les seues habilitats matemàtiques a causa de la rigidesa dels currículums i a la falta d’atenció de les administracions a aquest tipus d’alumnat. La tasca d’atendre a aquestes persones està fora de l’abast dels professors ja que no poden dedicar-li l’atenció personal que necessiten. Aquests estudiants posseeixen un alt potencial per a contribuir al desenvolupament cultural i social de tot un país, així que la seua localització i l’aplicació d’aquest tipus d’actuacions afavoriran que aquestes
habilitats no passen desapercebudes i s’atenguen adequadament, fomentant la vocació científica d’aquests joves. Aquest objectiu és fonamental en qualsevol societat avançada.

Des de la seua implantació a Madrid, el projecte s’ha iniciat en diferents comunitats autònomes de tot l’estat espanyol: al maig de 2003 va començar a Catalunya i al setembre del mateix any es va iniciar el projecte a Burgos. En 2005 va començar la seua marxa a Andalusia Occidental, Canàries i en les províncies de León, Valladolid i Segòvia i posteriorment, es va estendre a tota Andalusia en 2006. L’any 2007 es va estendre a Galícia i a la Comunitat Valenciana i, finalment, el projecte es va iniciar a Cantàbria al setembre de 2008. En l’any 2011, el projecte està funcionant en nou comunitats autònomes de tot l’estat. Per a més informació sobre les diferents seus, pot visitar-se la pàgina web http://estalmat.org

No hay comentarios

Dejar respuesta

dieciocho − diecisiete =