Hui fa vint-i-set anys que el campanar de Sant Agustí de Xàtiva va caure

Hui fa vint-i-set anys que el campanar de Sant Agustí de Xàtiva va caure, repentinament, cap a les deu hores del matí d’un 18 de gener de 1990, sense causar, afortunadament, cap desgràcia personal. L’edifici, que estava obert al culte, encara que de manera molt esporàdica, formava part de l’antic convent exclaustrat de Sant Agustí, que havia segut, entre altres coses Ajuntament i Jutjat de la ciutat.

El campanar comptava amb dues campanes, posteriors a la Guerra Civil, de les quals figuren més baix les dades. En el moment de la caiguda, les campanes, acostumades a rebre cops cada volta que sonen, es trencaren per la seua part més delicada, per les anses, de manera que es va conservar íntegra la copa, sense perdre la sonoritat, i la truja de fusta, amb un perfil molt característic de les campanes tradicionals de la ciutat, i que es pot trobar també en la campana mitjana de Sant Pere.

Les campanes, actualment es troben en una sala d’exclaustrat de Sant Agustí, foren restaurades per la Cooperativa Manclús de València, de manera que les anses trencades foren substituïdes per uns trepans en la part alta del bronze, mantenint tots els elements de fusta i ferro auxiliars.

L’edifici, en l’actualitat és dedicada a Sala Multiús de titularitat municipal.

Text:Francesc Llop i Bayo – Video: Ricardo Ortega

No hay comentarios

Dejar respuesta