La cita tindrà lloc a la sala de Conferències de la Casa de Cultura a les 19:30 hores

Xàtiva,9de maigde 2024.- L’escriptora i historiadora Esther López Barceló presentarà aquest divendres a la sala de conferències de la Casa de Cultura els seus llibres «El arte de invocar la memoria. Anatomía de una herida abierta» i «Quan ja no quede ningú», en una activitat emmarcada en la programació de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Xàtiva.

En «El arte de invocar la memoria», Barceló dóna compte de la força del record col·lectiu a través de les seus múltiples representacions i materialitats: objectes personals trobats en foses, grafitis fugaços a mode d’epitafi d’urgència o unes escales transformades en proves pericials. Aquest assaig, escrit des d’un delicat to poètic, trena un recorregut per les distintes formes d’invocar la memòria d’una ferida oberta, la de les víctimes del franquisme -i d’altres dictadures- a través de vestigis arqueològics i d’artefactes culturals que ens connecten amb el passat.

D’altra banda, «Quan ja no quede ningú» és la primera novel·la de l’autora i que ja ha captivat a crítica i públic. Una història sobre l’amor, la dignitat i la fortalesa de les dones de la postguerra que es van erigir en guardianes de la memòria enfront del silenci oficialitzat. Un relat proper que fereix el cor perquè compren milers d’altres relats: el de la gent humil i treballadora que va patir la derrota, però també una por que es va perpetuar durant generacions.

Esther López Barceló va nàixer a Alacant l’any 1983 i va ser diputada a les Corts Valencianes de 2011 a 2015. És professora, escriptora i divulgadora cultural. Llicenciada en Història amb l’especialització d’Arqueologia, el seu compromís amb la memòria democràtica ha marcat la seua trajectòria política, literària i activista. És autora del llibre de no ficció «La conquista de las ciudades (Icaria), i ha col·laborat en mitjans de comunicació com ara La Marea, À Punt Ràdio, eldiario.es, Valencia Plaza, Público, Adiós Cultural o El País Moda.

No hay comentarios

Dejar respuesta