Especialistes recomanen no canviar els hàbits de somni per a compensar el cansament associat al canvi d’hora

.- Les persones de major edat i els nens i nens són els qui més acusen aquest tipus d’alteracions, mentre que els joves són menys sensibles a aquest canvi
.- Les persones expertes recomanen exposar-se a la llum matutina i evitar les migdiades llargues, així com l’excessiva il·luminació abans d’anar-se al llit

Especialistes de la Unitat del Somni de l’Hospital Universitari de la Ribera recomanen no canviar els hàbits de somni durant aquests dies per a evitar el cansament o la somnolència associada al canvi d’hora.

En aquest sentit, els i les especialistes assenyalen que els canvis d’hora, com el que es produirà aquest dissabte per a adoptar l’horari d’hivern, poden provocar alteracions del somni en determinades persones.

Es tracta d’alteracions com a somnolència i cansament diürn que afecten de forma diferent de cada persona, en funció de les seves característiques de somni; aquestes molèsties cessen quan el rellotge biològic de cada persona s’adapta al rellotge oficial, si bé poden allargar-se des d’una a diverses setmanes.

Segons el cap del Servei de Neurofisiologia i de la Unitat del Somni de l’Hospital Universitari de la Ribera, Javier Puertas, “es tracta d’alteracions semblants a les del jet-lag i són les persones majors i els nens i nenes els qui més acusen aquest tipus d’alteracions, mentre que els joves són menys sensibles a aquest canvi, ja que solen adaptar-se més ràpid”.

Així mateix, Portes ha afirmat que “persones que ja sofreixen trastorns del son com a síndrome de cames inquietes o insomni, o els professionals que treballen a torns, poden veure’s més afectats per aquest canvi en l’horari”.

Així, davant el canvi d’horari, Portes recomana no canviar els hàbits de somni per a compensar el cansament o la somnolència que es pot associar al canvi d’hora, i exposar-se a la llum matutina. A més, és important evitar, per exemple, les migdiades llargues i l’excessiva il·luminació abans d’anar-se al llit, “que permeten adaptar el nostre rellotge biològic al canvi amb major celeritat”, ha assenyalat.

No hay comentarios

Dejar respuesta