• El president, Vicent Mompó, la vicepresidenta Natàlia Enguix i la diputada d’Hisenda, Laura Sáez, destaquen les novetats d’un programa inversor que deixarà enguany 60 milions d’euros en les comarques valencianes
  • La Vall d’Albaida té assignats 3.485.000 euros, la Costera 2.355.000 euros i la Canal de Navarrés 844.000 euros en esta primera entrega que es completarà amb una segona aportació
  • La Diputació manté la seua aposta per un Fons que ara és voluntari i que pot destinar-se a inversió i despesa corrent, però es diferencia del Consell amb criteris de repartiment que protegixen els pobles més xicotets

Dimarts 18 de juny de 2024.- Els municipis de la Vall d’Albaida rebran un 8% més, els de la Costera un 9% més i els de la Canal de Navarrés un 8% més en la primera entrega de la Diputació de València al Fons de Cooperació de 2024, en relació al primer pagament del passat any. Per comarques, la Vall d’Albaida té assignats 3.485.000 euros, des dels 454.000 euros d’Ontinyent fins als 51.000 euros de Sempere, el menys poblat; la Costera 2.355.000 euros, des dels 415.000 euros que corresponen a Xàtiva fins als 54.000 d’Estubeny; i la Canal de Navarrés 844.000 euros, des dels 161.000 d’Énguera fins als 61.000 de Millares. A esta entrega se sumarà una nova aportació que completarà els 60 milions d’euros pressupostats per la corporació provincial per a dotar el Fons en el present exercici.

La Diputació de València ha sigut la primera en donar un pas al capdavant en l’activació del Fons de Cooperació Municipal. El president, Vicent Mompó, acompanyat per la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, i la diputada d’Hisenda, Laura Sáez, han presentat les novetats d’un programa que distribuirà 60 milions d’euros entre els municipis de la província i que podrà destinar-se a inversió i despesa corrent, amb una fórmula de repartiment que protegix els pobles més xicotets.

El president Mompó ha avançat que la proposta de repartiment dels primers 44 milions del Fons de Cooperació, 40 milions per als municipis de menys de 50.000 habitants i quatre per a les cinc ciutats amb més de 50.000 habitants, “s’emportarà este dimarts al ple de juny per despatx extraordinari perquè puga transferir-se com més prompte millor als ajuntaments”. “Hem esperat per prudència, a l’haver dos recursos pendents contra l’anterior Fons, però sempre hem dit que és una ferramenta molt útil per als municipis i que continuaríem apostant per ella, i és moment de demostrar-ho”, ha afegit Mompó.

En este sentit, Vicent Mompó ha explicat que l’adhesió al nou Fons de Cooperació és voluntària, i això permet igualment que les diputacions puguen establir la seua pròpia fórmula de repartiment. “El nostre full de ruta passa per estar més prop dels municipis, especialment els més xicotets, i això és el que hem reflectit en la proposta de repartiment que portarem al ple de juny, que cuida als pobles amb menys recursos seguint els criteris aplicats per esta institució en els anys anteriors”.

Mompó ha recordat que el Pla Obert que coordina la vicepresidenta Enguix i el Fons de Cooperació Municipal “no són els únics programes inversors en els quals la Diputació ajuda als ajuntaments, que també rebran fons per a la recuperació de patrimoni històric, una línia que hem rescatat després de sis anys sense concedir-se, per a servicis socials, per a l’obertura d’oficines comarcals i la millora de carreteres i del cicle integral de l’aigua, entre altres línies i programes específics com el de rehabilitació de trinquets o els huit milions addicionals que rep el Consorci de Bombers”.

En definitiva, “els ajuntaments disposaran durant la legislatura de més diners per a mantindre les seues infraestructures i servicis, però sobretot de més ajuda per part d’esta corporació perquè eixos diners es queden als pobles i no tornen a la Diputació”, ha conclòs Vicent Mompó.

Abans d’estiu

Per part seua, la vicepresidenta primera, Natàlia Enguix, ha celebrat que el Fons de Cooperació Municipal “s’aprove abans de l’estiu i protegisca els municipis de menys de 50.000 habitants”. D’esta manera, “els ajuntaments rebran uns diners que els aporta liquiditat i que se sumen als projectes del Pla Obert que començarem a aprovar esta mateixa setmana”, ha assenyalat Enguix, qui ha recordat que el principal programa inversor de la Diputació “es va aprovar en temps rècord, sis mesos abans que els plans de l’anterior govern provincial, i amb una dotació històrica que arriba als 340 milions d’euros per a municipis i altres 10 per a les mancomunitats”.

La vicepresidenta Enguix considera que la fórmula de repartiment de la Diputació “és la més justa i equitativa”, si bé proposa anar més enllà en la discriminació positiva cap als ajuntaments amb menys recursos i “estudiar la possibilitat de no contemplar en pròximes entregues del Fons de Cooperació als cinc grans municipis de la província, que s’emporten un 10% del total dels recursos i disposen d’altres línies d’inversió per als seus projectes”.

Fórmula de repartiment

La fórmula de repartiment que aplica la Diputació de València establix una quantitat fixa per a cada municipi que oscil·la entre els 50.000 euros per als ajuntaments de fins a 500 habitants i els 103.000 euros per als consistoris d’entre 20.001 i 50.000 habitants. La clau està en el coeficient poblacional aplicat per la corporació provincial a l’hora d’establir la quantitat variable, que és de quatre punts en municipis de fins a 500 habitants, tres punts en els de 500 a 1.000 habitants i així successivament fins al 0,75 que correspon als consistoris d’entre 20.000 i 50.000 habitants.

Amb esta fórmula, les quantitats a repartir van des dels 51.072 euros que corresponen a Sempere, un municipi de la Vall d’Albaida amb 31 habitants censats, fins als 514.750 euros que rebrà Alzira en esta primera entrega del Fons de Cooperació de 2024 de la Diputació de València, que es completarà amb altres 16 milions en els pròxims mesos.

La diputada d’Hisenda, Laura Sáez, ha aprofundit en les qüestions jurídiques que han retardat la posada en marxa del Fons de Cooperació enguany. “Els recursos interposats al Fons incondicionat que es venia aplicant des de l’entrada en vigor del decret de 2017 ens han portat a esperar per precaució, per a no haver de fer marxa arrere en l’assignació dels 40 milions que ja teníem pressupostats per a enguany i els 20 milions que afegim en l’últim ple a través d’una modificació pressupostària”.

“Ara ja coneixem les sentències judicials, tant del Tribunal Constitucional com del TSJ, que no qüestionen la continuïtat del Fons, però sí que canvia el mètode de repartiment en l’àmbit autonòmic”, detalla la responsable provincial d’Hisenda, qui afig que, no obstant això, “la Diputació té via lliure per a establir el seu propi criteri de repartiment, la qual cosa unida a la confirmació de la legalitat de l’eina ens ha portat a posar-la en marxa sense major dilació per a fer arribar com més prompte millor els diners als ajuntaments”.

No hay comentarios

Dejar respuesta