Els centres de salut atenen cada dia més de 600 consultes per EPOC en la Comunitat Valenciana

Un total de 97.355 persones tenen Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica en la Comunitat Valenciana

– Nou de cada 10 afectats té entre 60 i 89 anys i són majoritàriament homes

Un total de 97.355 persones tenen diagnòstic actiu de Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (EPOC) en la Comunitat Valenciana. L’atenció a aquestes persones s’ha traduït, fins a octubre d’enguany, en 197.754 consultes en centres de salut (més de 600 diàries, de mitjana). A més, els hospitals valencians han registrat 4.655 ingressos per EPOC (15 de mitjana al dia). Aquest 17 de novembre, tercer dimecres del mes, es commemora el Dia Mundial de la EPOC per a visibilitzar-la.

La EPOC és una malaltia pulmonar progressiva que, amb el temps, fa difícil respirar. Els símptomes més freqüents d’aquesta patologia són la dispnea (dificultat per a respirar), tos crònica i producció de flegmes (expectoració amb mucositat). Amb el temps, sol empitjorar i activitats quotidianes com pujar les escales o carregar una maleta es fan extremadament complicades.

La seua principal causa és l’exposició al fum del tabac. En aquest sentit, les persones que fumen habitualment augmenten exponencialment les possibilitats de patir la patologia, que pot desencadenar-se i evolucionar sense símptomes. «Sol manifestar-se de manera silenciosa: el 80% de les persones que la pateix ni tan sols ho sap», ha comentat la cap del servei de Pneumologia de l’Hospital Universitari Doctor Peset, Eva Martínez Moragón.

«Un dels grans problemes de la EPOC és que no sempre es diagnostica. Les persones fumadores acostumen a no queixar-se i a no acudir al metge per tos o dificultats per a respirar i, d’aquesta manera, la malaltia evoluciona sense fer-se visible fins a passats els 50 anys», ha afegit Martínez Moragón.

De fet, el 91% dels casos de EPOC de la Comunitat Valenciana s’agrupa en les franges d’edat que van dels 60 als 89 anys. Per gèneres, aquesta malaltia respiratòria afecta principalment a homes, ja que són ells els que agrupen el 66% dels diagnòstics.

Per a previndre-la o diagnosticar-la com més prompte millor, convé acudir a Medicina de Família si es tenen aquests símptomes: Tos crònica, dificultat per a respirar en realitzar les activitats quotidianes (dispnea), infeccions respiratòries freqüents, fatiga o gran quantitat de mucositat.

«En els pacients amb EPOC també és molt important previndre les infeccions, per la qual cosa es recomana vacunar-se cada any de la grip estacional. S’aconsella també la vacuna del pneumococ, perquè els fumadors i els pacients amb EPOC tenen un risc augmentat de patir pneumònies que poden posar en perill la seua vida», ha explicat Martínez Moragón.

Respecte al tractament farmacològic, afig, són essencials els broncodilatadors inhalats de llarga duració i és aconsellable iniciar-los com més prompte millor per a intentar que la malaltia no progresse. Els avanços més recents són broncodilatadores que poden administrar-se una vegada al dia i contenen triples teràpies inhalades (tres fàrmacs); amb ells se simplifica la posologia i es facilita l’adherència.

No hay comentarios

Dejar respuesta

10 − cuatro =