El plenari de Xàtiva mostra el seu rebuig a la instal·lació de macroplantes fotovoltaiques

La moció presentada per Xàtiva Unida ha comptat amb el vot favorable del PSPV-PSOE i Ciutadans i l’abstenció del Partit Popular

El plenari municipal de Xàtiva ha mostrat el seu rebuig a la instal·lació de grans plantes fotovoltaiques a la comarca de la Costera en aquelles zones protegides pel seu valor forestal, paisatgístic, ecològic o arqueològic; al temps que ha mostrat el seu recolzament a les poblacions de Montesa, la Font de la Figuera, Vallada, Moixent i Fontanars front a la proposta d’instal·lació d’aquestes plantes als seus termes municipals.

La moció, presentada pel grup Xàtiva Unida i aprovada amb una esmena del grup Ciutadans al seu contingut original, ha comptat amb el recolzament d’aquestes dos formacions i del PSPV-PSOE, mentre que el Partit Popular s’ha abstingut.

El portaveu socialista Ignacio Reig ha mostrat el recolzament del seu grup a la proposta indicant que “el desenvolupament d’energies alternatives en el nostre territori és imparable i pense que tots els grups estem d’acord en este camí, però les noves infraestructures han de ser respectuoses amb el territori i evitar cometre els errors de planificació del passat, aconseguint l’impacte mediambiental més limitat possible. Caldrà pagar peatge ambiental, però haurem de decidir el model entre tots”.

Per la seua part, el regidor de Xàtiva Unida Héctor Cuenca ha defès aquest punt explicant que “aquesta moció es planteja per la possible instal·lació de més d’un centenar de torres d’alta tensió a la nostra comarca, i a un territori amb un paisatge cultural històric que suposaria un gran impacte sobre el patrimoni. Plantegem un model de produccions menudes i l’autoproducció front a les grans estructures. Tenim la missió històrica de ser capital, i no sols per aglutinar serveis sinó també per a jugar un paper de cohesió amb la resta de municipis”.

La regidora de Ciutadans Maria Beltrán també ha recolzat la moció amb algunes matisacions que s’han acceptat i ha assegurat que “els municipis sobre els que es pretén actuar són el conglomerat de fantàstics paratges naturals, agraris i culturals, i aquesta instal·lació suposa una amenaça. Estem a favor de les energies renovables, que són el futur, però deurien veure’s totes les alternatives a la seua implantació”.

Per la seua banda, el regidor del Partit Popular Eduardo Llopis ha defensat l’abstenció del seu grup indicant que “apostem per les energies renovables i per una transició ecològica cap a un sistema energètic més sostenible, però a la moció sembla que es desconeix la realitat de la problemàtica que es planteja i que els ajuntaments no tenen competències d’aquest caire”.

Aprovació d’altres punts

D’altra banda, també s’han aprovat inicialment per unanimitat diversos punts com ara la modificació de la taxa per ocupació de la via pública dels llocs de venda en el mercat no sedentari i de la corresponent ordenança fiscal reguladora o els estatuts que regiran el Consell Municipal de Xiquets i Xiquetes.

Pel que fa a la taxa d’ocupació de via pública del mercat ambulant, el regidor del PSPV-PSOE Ricardo Martínez ha manifestat que «les mesures de la Covid ens van obligar a reduir espais i ampliar distanciament, reduint l’afluència de gent i, per tant, les ventes. Aquesta decisió permetrà alleugerir la situació econòmica dels mercaders».

Per la seua part, el regidor de Xàtiva Unida Alfred Boluda ha exposat que «des del minut zero estem d’acord amb la reactivació econòmica de tots els sectors, i votarem a favor, però ens preguntem quan es tornarà al lloc habitual», qüestió a la que l’alcalde Roger Cerdà ha respost que «tornarem tan prompte quan la normativa ens ho permeta. Ja s’està treballant per part del departament i s’ha obert un procés de diàleg per a reorganitzar l’espai del Mercat tan prompte com siga possible».

La portaveu del Partit Popular Maria José Pla ha indicat que «des d’aquest grup hem aportat totes les mesures que milloren la situació econòmica i este punt respon a l’Associació de Mercaders i ens sembla de justícia degut a la situació actual», mentre que el portaveu de Ciutadans Juan Giner ha expressat que «recolzem aquesta proposta perquè és un pas més d’ajuda de cara als nostres veïns i als xicotets comerciants».

Pel que fa als estatuts que regiran el Consell de Xiquetes i Xiquets, que també ha tingut un recolzament unànime, la regidora del PSPV-PSOE Lena Baraza ha agraït el vot favorable dels grups i ha indicat que «després de veure la gran responsabilitat dels xiquets i xiquetes vam pensar que havia de passar a ser un Consell més formal. Les persones adultes a vegades escoltem als més menuts i és un plaer i un goig compartir amb ells la responsabilitat de pensar i decidir sobre la ciutat, amb la seua visió».

La regidora de Xàtiva Unida Amor Amorós ha declarat per la seua part que «cal repensar la ciutat per a fer-la dels xiquets i les xiquetes, i per a això és prioritari el Consell de Xiquetes i Xiquets per donar a la ciutat l’oportunitat de confrontar-se amb un pensament distint, amb l’objectiu de canviar la ciutat». La portaveu del Partit Popular Maria José Pla ha exposat que «la participació és essencial per al desenvolupament de cada persona, i fomentar-la des de les institucions ajudarà als xiquets i xiquetes a decidir i aportar conjuntament», mentre que la regidora de Ciutadans Maria Beltrán ha donat l’enhorabona a la regidoria per la tasca realitzada amb aquest Consell i ha indicat que «aquest Consell s’ha pogut adaptar a les circumstàncies de la pandèmia i continuar el seu treball endavant».

No hay comentarios

Dejar respuesta