El CEI Mª Teresa Coloma de Xàtiva ha participat en el Programa Erasmus+ d’Educació Infantil

DESCOBRINT NOVES MIRADES A EUROPA

El CEI Mª Teresa Coloma de Xàtiva durant aquest curs escolar 2022/2023 ha participat en el Programa Erasmus+ dins del Consorci Minds coordinat pel CEFIRE d’Educació Infantil, un projecte cofinançat per la Unió Europea, i que ha comptat amb la suma d’experiències de tres mestres que han visitat escoles de Gènova (Itàlia), Viena (Àustria) i Erfurt (Alemanya).

Aquest consorci compta amb l’acreditació de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport amb el número de projecte 2022-1-ES01-KA121-SCH- D3101184, del qual també han format part altres dèsset centres de la Comunitat Valenciana. El CEFIRE d’Educació Infantil, propulsora d’aquest projecte, va seleccionar aquesta escola de Xàtiva donada la trajectòria de formació contínua del claustre. D’aquesta manera, tres mestres han realitzat mobilitats a altres països de la Unió Europea, en les quals s’ha combinat la modalitat de curs de formació i «Job Shadowing». Una iniciativa que els ha permès conèixer la realitat d’altres centres educatius de referència, ampliar coneixements en intervenció educativa, intercanviar experiències i fomentar el vincle amb altres països.

Les mobilitats realitzades durant el curs 2022/23 han sigut las següents:

  1. Gènova (Italia): Visita pedagògica a dos centres d’educació infantil i a un centre rural públics. L’objectiu d’aquesta mobilitat ha estat observar distintes metodologies educatives i formes de treballar a l’aula en l’Educació Infantil, a la vegada hem intercanviat  experiències amb les mestres dels diferents col·legis que hem visitat. A traves de l’observació i interacció a les tres escoles hem tingut l’oportunitat d’intercanviar idees i comprovar que compartim les mateixes inquietuds, il·lusions i preocupacions.
  2. Viena (Austria): Visita formativa en la pedagogia Emmi Pikler i la seua filosofia i posterior visita a centres on s’implementa. Destaquen aspectes com l’autonomia que sorgeix en contextos motivadors, el rol de l’adult i l’acompanyament, el joc lliure i el moviment, el canvi de bolquers, les activitats a l’exterior i la resolució de conflictes amb l’acompanyament de l’adult. Propostes amb un anàlisi que es centra en l’empatia compartida, la mirada atenta, el respecte per les necessitats manifestes, les satisfaccions emocionals, les atencions acurades, la facilitació de l’autoconcepte i l’atenció individualitzada que forma part de la filosofia d’aquesta pediatra.
  3. Erfurt (Alemanya): Visita pedagògica a centres amb metodologia Waldorf i Montessori. Hem observat pedagogies centrades en l’infant i els seus ritmes d’aprenentatge on es potencia el treball manipulatiu, artístic i el moviment en un entorn preparat, ordenat i real on tot està al seu abast amb materials i elements natural son es propicia la circulació lliure en un ambient relaxat on consideren l’escola com una prolongació de sa casa.

Aquesta oportunitat ens ha permès crear una xarxa amb diferents mestres i mestres de diferents col·legis de la nostra comunitat i d’altres països europeus. Les tres participants del centre en aquest projecte coincideixen ”ha sigut una experiència molt enriquidora tant a nivell professional com personal. “Hem descobert altres maneres de mirar a la infància que posteriorment hem transmès al nostre claustre i que acaben repercutint positivament en la pràctica diària amb el nostre alumnat. La finalitat de les mobilitats Erasmus+ es traslladar els coneixements i vivències a la nostra realitat per tal d’enriquir el procés educatiu, per tant continuarem treballant amb altres Erasmus+ per aportar el millor als nostres infants”.

«El proyecto 2022-1-ES01-KA121-SCH- D3101184 está cofinanciado por el programa Erasmus+ de la Unión Europea. El contenido de este artículo es responsabilidad exclusiva del CEI Mª Teresa Coloma  (Xàtiva) y ni la Comisión Europea ni el Servicio Español para la Internacionalización de la Educación (SEPIE) son responsables del uso que se pueda hacer de la información aquí Difundida».

No hay comentarios

Dejar respuesta