Diputació ajudarà als municipis valencians a cobrar a les empreses de llum i gas per l’ocupació de sòl

La Diputació ajudarà als municipis valencians a tramitar el cobrament del cànon a les empreses elèctriques i gasistes per l’ocupació del sòl, arran de la sentència del Tribunal Suprem que avala la taxa municipal per la utilització del domini públic de les seues instal·lacions de transport d’energia.

La sentència confirma la legalitat d’aquest gravamen que portava anys en els tribunals després de la negativa de les empreses del sector energètic a pagar-ho en negar la seua existència o considerar que era desproporcionat. El Suprem accepta, per tant, que els ajuntaments valoren com a construccions les línies elèctriques d’alta tensió i les canalitzacions de gas a l’hora de calcular la taxa per utilització del domini públic.

Davant aquest nou escenari, la Diputació de València ha oferit als municipis de la província una doble ajuda per part dels tècnics provincials: d’una banda, s’engegarà una comissió tècnica per ajudar en l’elaboració de les ordenances fiscals i estudis tècnics per a poder tramitar el cobrament de la taxa d’ocupació de sòl a les elèctriques i gasistes; i per una altra, es donarà l’opció als consistoris que el cobrament de la taxa es faça a través del Servei de Gestió Tributària (SGT) de la Corporació, que s’encarrega de la recaptació impositiva de tots els ajuntaments que ho sol·liciten.

L’impost es fixa prenent com a referència el valor que tindria en el mercat la utilitat de l’ús d’eixe sòl si no fóra de domini públic. Com arreplega la sentència del Suprem, “no es tracta de gravar un sòl rústic d’ús agropecuari, sinó la utilitat que li reporta al subjecte passiu la utilització privativa o l’aprofitament especial del mateix, a exclusió dels altres, per a una activitat merament industrial consistent a transportar i distribuir energia elèctrica”.

RODRIGUEZ-GASPAR-1En paraules del president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, “en un moment en què els vaivens del mercat han disparat la factura de la llum i que està obert el debat sobre la presa de mesures per part del Govern, les administracions públiques tenim la responsabilitat de fer complir la llei i, en el cas de la Diputació de València, defensar els interessos dels municipis de la província que tinguen dret a cobrar la taxa d’ocupació de sòl a les empreses elèctriques i gasistes”.

Per la seua banda, el diputat d’Hisenda, Toni Gaspar, ha destacat que la Corporació posarà “tots els mitjans tècnics al servei dels ajuntaments per a poder gestionar el cobrament de la taxa”. Un procés en el qual els municipis comptaran amb l’ajuda de la Diputació de principi a fi “si decideixen també que aquesta taxa d’ocupació de sòl que han de pagar les empreses energètiques es gestione a través del Servei de Gestió Tributària de la Diputació”.

En aquest sentit, Gaspar ha destacat el creixement del Servei de Gestió Tributària provincial, que actualment gestiona al voltant de 3 milions de rebuts i que “es troba absolutament preparat per a formar part de la futura Agència Tributària Valenciana en la qual treballa la Generalitat”.

No hay comentarios

Dejar respuesta

catorce − 13 =