El COR fica en marxa el seu Consell de Participació Social

El Consell de Participació Social del COR va quedar constituït ahir dimarts a Xàtiva. A l’acte van assistir els representants polítics i de la societat civil que formen part del mateix, així com veïns i veïnes de les distintes comarques que conformen el Consorci de Residus.

Va ser el president del COR, i també del Consell, Roger Cerdà, qui va començar recordant que es tracta del primer dels tretze Consorcis a la Comunitat en tindre un òrgan de participació. “Per fi incorporem a la ciutadania als nostres processos de selecció”, va remarcar. Cerdà també va destacar que aquest Consell “incorporarà veus per decidir quin model de gestió de residus i quines infraestructures volem, alhora que permetrà donar a conèixer el que està fent el COR per millorar l’eficiència en la recollida selectiva o la innovació en el tractament de la matèria orgànica”.

Després va ser el torn de Clara Chorques, representant d’Ona Energy, empresa que ha realitzat les xarrades de conscienciació per les cinc comarques del Consorci i ha seguit de prop aquest procés de constitució del Consell. Chorques es va referir a aquest òrgan com a un “instrument de vertebració i cohesió territorial amb la intenció d’establir un canal de comunicació bidireccional entra la ciutadania i el Consorci”. A més, va recordar com va ser aquest procés participatiu en els darrers mesos i les normes de funcionament intern del mateix, que tindran un Ple del Consell, unes comissions territorials i una assemblea.
“Açò és tan sols un punt de partida. Aquest Reglament i aquest Consell han de ser dinàmics, i anar enriquint-se amb el pas del temps”, va exposar.

El gerent del COR, Sergi Pérez, va tancar el torn d’intervencions fent un repàs a les accions realitzades des del Consorci, com la implantació de la xarxa d’ecoparcs fixes i mòbils o de les illes de compostatge, així com els reptes de futur als que s’enfronta el Consorci futurament, com el Pla zonal o un model més descentralitzat en la gestió dels residus.

En el torn obert de preguntes també es van tractar temes com la paralització de la Planta de Llanera, la recollida selectiva, els abocadors incontrolats, la possibilitat de sancionar als grans productors o la importància de l’educació i la conscienciació ambiental.

“L’entorn rural és un dels que més impacte rep per part de la generació de residus, i per tant enteníem que havíem de participar activament per a donar el nostre punt de vista i treballar en un futur millor”, va explicar el secretari del Consell i membre de l’Associació d’Emprenedors Rurals José Manuel Marco. L’altre càrrec inicial ha recaigut en Mercè Estrela, de la Plataforma “No al Macroabocador de Llanera”, que exercirà de vicepresidenta. Cal recordar que els càrrecs del Consell de Participació Social aniran variant entre els membres amb el pas del temps.

No hay comentarios

Dejar respuesta