El cicle Repensar el Rural s’obri a Quatretonda

“Ens interessa més la viabilitat social de les comunitats rurals que la seua despoblació, que sembla estar de moda.” Indica l’organitzacio.

La localitat de la Vall d’Albaida inaugurarà aquest pròxim 16 d’octubre el cicle de quatre jornades “Repensar el Rural”. L’objectiu de l’activitat és mostrar sobre el terreny propostes i noves perspectives que ajuden a comprendre millor quines dinàmiques demogràfiques afecten a l’entorn rural i de quins fenòmens globals són expressió. A més a més, es presentaran propostes i polítiques d’èxit i també de fracàs. Altra part important serà captar al propi territori experiències i agents implicats en la vida rural de cara a futures fases d’actuació.

Xavi Delgado, que forma part de l’organització i és un dels ponents del cicle, indica que la perspectiva de Repensar el Rural, més que centrar-se a la recuperació de població es focalitza al manteniment de la viabilitat social de les comunitats rurals. “Ara les grans cadenes de tv i tot parlen de despoblació. Sembla estar de moda. El que passa és que parlar únicament de pèrdua de població no implica res realment efectiu sobre el territori. Cal anar a les causes no al símptoma. Que a un poble augmente la població no implica res positiu per a les persones a menys que augmente en una gran quantitat. Ens hem de centrar a trobar com mantenir comunitats rurals viables amb bona qualitat de vida més enllà de la quantitat de persones que hi habiten”, afegeix.

La primera de les quatre jornades “Repensar el Rural”, totes gratuïtes i d’accés lliure, es celebrarà de 16:00 a 20:00 al CCE Elvira Veres de Quatretonda. Javier Esparcia i Jaime Escribano, de la Càtedra Avant de la Universitat de València parlaran de ruralitat i població. Per la seua part, Xavi Delgado, geògraf i tècnic en desenvolupament local, presentarà una sèrie d’experiències i analitzarà casos d’èxit i fracàs en polítiques de recuperació de territoris rurals. A més a més, amb l’objectiu de fomentar l’intercanvi d’idees, fórmules colaboratives i el debat, es desenvoluparà una sessió participativa en grups, així com una taula rodona.

No hay comentarios

Dejar respuesta