Carrícola instal·larà un Quilòmetre Zero amb participació ciutadana

Diumenge 26 de març està prevista la instal·lació d’un Quilòmetre Zero que vol convertir-se en una icona del paisatge valencià.

25/03/2023. La peça, una placa en bronze encastada a les portes de l’ajuntament, és obra de l’artista Pau Lagunas (Gandia, 1967), i ha sigut donada desinteressadament a l’Ajuntament de Carrícola, amb el condicionant que la corporació municipal s’ocupe de descobrir una càpsula de memòria que atresora als seus peus, en el termini de vint anys.

Quilòmetre Zero ha estat dissenyat i concebut especialment per a Carrícola, un municipi de 90 habitants que manté una decidida aposta per la sostenibilitat i la lluita contra el despoblament. El model de gestió de proximitat de Carrícola, amb pràctiques ja provades de sostenibilitat ha sigut font d’inspiració per a l’autor de la Safor, que ha volgut crear una peça oberta a la participació de tot el poble i a la divulgació del model «Carrícola».

Fruit de diverses estades al poble de la Vall d’Albaida i els seus voltants, i de converses amb els seus habitants, l’artista es va concentrar fa temps sobre la necessitat de generar un pol d’atracció i d’estímul, basat en la reivindicació dels pobles menuts i en l’estima pel territori i el paisatge. Carrícola fa anys que aplica polítiques de sostenibilitat que s’han fet efectives en aspectes com el model de gestió de l’aigua i dels residus orgànics, l’agricultura ecològica o la creació de rutes artístiques que valoren el seu paisatge.

En definitiva, segons l’artista Pau Lagunas, «Carrícola reunia tots els requisits per a ser un Quilòmetre Zero en les pràctiques de sostenibilitat reals i efectives. A més, en moments on perilla el nostre paisatge i l’abandonament de molts pobles, tots volem generar impactes positius que ajuden a revertir la situació.

També, apunta Lagunas, «queda en evidència que aquesta obra pretén estimular el pensament crític respecte al que tradicionalment hem considerat centre i perifèria, i de totes les derivades que comporta, tant el l’aplicació real com en el nostre imaginari».

Quilòmetre Zero conté un seguit de testimonis i d’objectes aportats per la gent de Carrícola. Veïns i veïnes com Lluís, Maite, Susana, Pere, Conxa, Letícia, Miguel, Maria, Emma, Pablo, Raquel, Carlos o el mateix alcalde, Juansa Miralles. A més, Quilòmetre Zero ha convocat un seguit d’escriptores, poetes, artistes i comunicadors de les comarques veïnes a participar amb unes lletres de bon auguri per al futur del poble i de la comarca. Els materials no seran descoberts fins a la primavera del 2043, quan ja podran ser mostrats en exposició per la corporació municipal i fer una valoració comparativa de com ha evolucionat el poble respecte als desitjos dels que han participat en aquest projecte.

No hay comentarios

Dejar respuesta

18 − 5 =