Benigànim commemora demà a la beata Inés amb la celebració d’una missa de campanya

La localitat valenciana de Benigànim celebrarà demà, divendres, la festivitat litúrgica en honor a Josefa Teresa Albiñana Gomar, coneguda com la beata Inés (Benigànim, 1625-1696), que va ser la primera dona valenciana a ser elevada als altars quan va ser beatificada fa més de 130 anys.

Les celebracions en el seu honor començaran amb la celebració de dues eucaristies, a les 7 i 8 hores, en el monestir de les Agustines Descalces, segons han indicat les pròpies religioses.

A les 11.30 hores tindrà lloc una missa solemne de campanya, en l’exterior, que serà presidida pel bisbe auxiliar de València monsenyor Javier Salines, celebració amb aforament limitat per la situació sanitària actual.

A la vesprada, a les 17.30 hores, començarà la processó amb la imatge de la beata que recorrerà algunes dels carrers de la localitat valenciana.

A més, com a preparació a la festa, s’està celebrant una novena amb el res del Rosari i misses, també a l’església del monestir, una de les capelles de la qual alberga un sepulcre de bronze que guarda les relíquies de la beata.

Igualment, aquest diumenge la imatge de la beata recorrerà tots els carrers de la localitat en el “Maremóvil” de la Verge dels Desemparats de València que ha sigut cedit per a aquesta celebració.

Una religiosa “amb una vida espiritual intensa”

Josefa Teresa Albiñana Gomar, que va assumir com a religiosa el nom de Josefa María de Santa Inés, va nàixer a Benigànim en 1625 i amb 18 anys va ingressar en l’ordre de les Germanes Agustines Descalces fundada per Sant Joan de Ribera. Fins a la seua mort en 1696, amb 70 anys, va romandre en el monestir de Benigànim realitzant els oficis més humils del convent i cuidant de les religioses malaltes.

La beata Inés “va ser una religiosa amb una vida espiritual intensa, plena de revelacions místiques, com l’abraçada que rep de Jesús, qui allibera les seues mans dels claus del crucifix enfront del qual orava la religiosa o el taronger que va créixer havent-lo plantat a l’inrevés la mateixa beata Inés, arbre que es conserva en el municipi”, ha indicat el director de l’Arxiu de Religiositat Popular, Andrés de Sales Ferri.

Casa Records Beata Inés

D’altra banda, a Benigànim pot visitar-se la Casa Records Beata Inés, una iniciativa impulsada per les Mares Agustines Descalces del monestir de la Puríssima Concepció, San José i Beata Inés per a donar a conéixer la figura, vida i espiritualitat de la beata.

En el recorregut pel museu “es pot gaudir de la millor col·lecció de records, obres plàstiques i objectes personals entre altres articles relacionats amb la religiosa beniganense”, informen des del monestir.

Compta amb diverses sales i murals on es relata la història de les Agustines Descalces, l’orde religiós a la qual va pertànyer, en una recreació realista de les dependències d’un monestir de l’ordre, així com objectes de diverses fundacions (ja extingides) “en total harmonia amb escenes de la seua vida, la qual cosa permet submergir-se en l’espiritualitat agustiniana descalça del segle XVII”.

La “Casa Records Beata Inés” compta, a més, amb espais dedicats a exposicions temporals i a activitats informatives i culturals per a una major divulgació de la seua figura. El recorregut inclou també “la tradicional visita al sepulcre de la Beata i a l’horta en la qual li van ocórrer fets prodigiosos”.

No hay comentarios

Dejar respuesta