Benigànim celebra aquest diumenge el dia gran de les festes de la Beata Inés

La localitat valenciana de Benigànim celebrarà aquest diumenge, 21 de gener, la festivitat litúrgica en honor a Josefa Teresa Albiñana Gomar, coneguda com la Beata Inés (Benigànim, 1625-1696), que va ser la primera dona valenciana beatificada fa més de 130 anys.

La festa inclourà aquest diumenge la celebració, a les 11.30 hores, de l’ofrena de flors a la imatge de la Beata i la solemne eucaristia de pontifical, en la plaça de la Beata Inés, presidida per l’abat de la Col·legiata de Xàtiva i vicari episcopal de la zona, Camilo Bardisa. I a la vesprada, la tradicional processó amb la imatge de la santa, a les 17 hores, amb la participació de nombrosos veïns.

A més, les festes dedicades a la Beata Inés «són enguany especials ja que es compleixen 25 anys de la declaració de la patrona de Benigànim com a filla predilecta i alcaldessa honoraria i perpètua de la localitat i també enguany s’estrenen les andes restaurades, sufragades per la comissió de festers de 2024, que van ser beneïdes el primer dia de la Novena a l’església de la Beata», expliquen les religioses del monestir de la Immaculada Concepció, San José i Beata Inés, regit per les Agustines Descalces.

Dia gran de la festa i altres actes

El dia gran de la festa començarà amb una «Despertà de l’Aurora» a les 4.30 de la matinada, a càrrec del grup local i dels festers «cantant pels carrers als sants», segons expliquen en el programa d’actes. Després tindrà lloc un volteig de campanes, «Despertà de tronaors» i la primera missa del dia a l’església de la Beata, en el monestir de les Agustines Descalces. Després el temple acollirà també la «Missa de Comunió general».

Amb l’ofrena i missa solemne de campanya finalitzaran els actes al matí, i a la vesprada tindrà lloc un dels actes més esperats pels festers i veïns de Benigànim, i localitats pròximes, de l’any: la multitudinària processó de la Beata Inés. Enguany partirà des de la plaça de la Beata i finalitzarà al carrer Torrella.

Després de l’entrada de la imatge de la Beata a la seua església es realitzarà el lliurament de premis, sorteig dels membres de la Comissió de festes de 2025.

Així mateix, en els dies previs se celebrarà el dia dedicat als xiquet, el divendres 19, amb la participació en la Novena dels quals participen en la catequesi de Comunió, i els voltejos generals de campanes, imposició d’escapularis i insígnies als festers i festeres i la «cremà de la foguera», el dissabte 20.

A més, el pròxim 9 de febrer se celebrarà, a les 11 hores, la missa davant de la capella de la Beata Inés al carrer de San Miguel per l’aniversari del seu naixement i bateig, i el diumenge 11 de febrer hi haurà una missa en el temple parroquial per a commemorar-lo.

Una religiosa «amb una vida espiritual intensa»

Josefa Teresa Albiñana Gomar, que va assumir com a religiosa el nom de Josefa María de Santa Inés, va nàixer a Benigànim en 1625 i amb 18 anys va ingressar en l’ordre de les Germanes Agustines Descalces fundada per Sant Joan de Ribera. Fins a la seua mort en 1696, amb 70 anys, va romandre en el monestir de Benigànim realitzant els oficis més humils del convent i cuidant de les religioses malaltes.

La Beata Inés «va ser una religiosa amb una vida espiritual intensa, plena de revelacions místiques, com l’abraçada que rep de Jesús, qui allibera les seues mans dels claus del crucifix enfront del qual orava la religiosa o el taronger que va créixer havent-lo plantat a l’inrevés la mateixa beata Inés, arbre que es conserva en el municipi», segons paraules del director de l’Arxiu de Religiositat Popular, Andrés de Sales Ferri.

Casa Records Beata Inés

D’altra banda, a Benigànim pot visitar-se la Casa Records Beata Inés, una iniciativa impulsada per les Mares Agustines Descalces que regeixen el monestir, per a donar a conéixer la figura, vida i espiritualitat de la Beata.

En el recorregut pel museu «es pot gaudir de la millor col·lecció de records, obres plàstiques i objectes personals entre altres articles relacionats amb la religiosa beniganense», informen des del monestir.

Compta amb diverses sales i murals on es relata la història de les Agustines Descalces, l’orde religiós a la qual va pertànyer, en una recreació realista de les dependències d’un monestir de l’ordre, així com objectes de diverses fundacions (ja extingides) «en total harmonia amb escenes de la seua vida, la qual cosa permet submergir-se en l’espiritualitat agustiniana descalça del segle XVII».

La «Casa Records Beata Inés» compta, a més, amb espais dedicats a exposicions temporals i a activitats informatives i culturals per a una major divulgació de la seua figura. El recorregut inclou també «la tradicional visita al sepulcre de la Beata i a l’horta en la qual li van ocórrer fets prodigiosos».

No hay comentarios

Dejar respuesta