Aspromivise presenta el segon documentat “El Colpbol, un esport per a totes”

Aquest segon documental és centra en l’esport del colpbol, un esport que naix amb l’etiqueta d’esport inclusiu i que té com a protagonistes a les alumnes de CEIP Pintor Estruch de Manuel i als jugadors i jugadores de Colpbol d’Aspromivise. Miquel Camarassa i Sandra Garcia han estat els responsables d’aquest segon capítol.

La boccia va ser l’esport protagonista en el primer dels tres capítols en els que compta aquesta campanya de potenciar l’esport per a totes les persones, independentment de les seues capacitats. En aquest segon capítol el colpbol pren protagonisme per tal de treballar en la mateixa línia, intervindre en els espais educatius utilitzant l’esport com a ferramenta per a l’acció en aquest grup de població. Ja es comentava que la pandèmia ha fet canviar la forma d’intervindre de manera inclusiva en ambients educatius, però no la finalitat, ni molt menys el col·lectiu al que va dirigit. La comunitat educativa continua siguent el focus en aquest tipus d’intervencions.

“És una forma de donar ferramentes tant al professorat com a l’alumnat per a poder reflexionar sobre el potencial de l’esport per a transformar la societat. El futur de la nostra societat és el grup de població que es troba als instituts i col·legis i està en ple procés d’aprenentatge. Estem convençudes de que fer coincidir l’educació i l’esport és un camí apassionant però de vegades difícil” justificaven des d’Aspromivise en la presentació del documental.

“Si a més valors com la igualtat de gènere, la inclusió, justícia social, companyerisme conviuen en el joc ens trobem amb un esport que des d’Aspromivise es mostra a través d’aquest documental”.

El títol del documental “El Colpbol, un esport per a totes” es veu justificat perquè és un joc que no diferencia ni provoca rebutjos, especialment en la dicotomia entre xics i xiques. La coeducació és un dels pilars fonamentals del Colpbol. Naix com un esport originalment i obligatòriament mixt. Un esport coeducatiu. “Aquesta participació conjunta de jugadors i jugadores la vivencien els participants d’una forma natural perquè el joc ha nascut així, a conseqüència del seu esperit integrador i pel caràcter no determinant de les capacitats físiques per a la seua pràctica, podent exercitar-se en unes condicions semblants tant per jugadors com per jugadores, potencialment amb les mateixes possibilitats d’èxit. El Colpbol trenca amb la permanent i restrictiva dicotomia entre esport de xics i de xiques i de criteris sexistes que diferencien esports de xics i esports de xiques .El Colpbol és per a totes les persones i juguen juntes. I ho veuen i ho perceben com una cosa normal perquè és una de les seues característiques pròpies.

Un esport que s’obri camí amb un gran potencial educatiu i al que Aspromivise s’agafa de la mà per crear espais de millora social.

No hay comentarios

Dejar respuesta