Arranca l’esperada restauració dels Porxes del Mercat de Xàtiva

Ahir de matí donaren inici els treballs de restauració dels porxes de la plaça del Mercat, una de les actuacions més esperades del Pla Director d’Inversions Xàtiva Creix que està enfocada a situar a aquest emblemàtic indret com a eix vertebrador de la recuperació del Centre Històric. Les obres, que suposaran la inversió d’aproximadament 56.000 euros, han començat pels porxes que recauen al carrer Vallés, on es troba el que va ser el pintoresc establiment hostaler Casa Floro. Els treballs s’interrompran dimarts i divendres per a no alterar les activitats del mercat tradicional.

La restauració dels porxes, sumades a altres actuacions de manteniment dutes a terme en la plaça, sumen una inversió d’al voltant 80.000 euros corresponents al pressupost de 2017. El regidor de Cultura i Patrimoni, Jordi Estellés, ha anunciat que en breu es reunirà amb veïns i comerciants de la zona per detallar la inversió d’altres 70.000 euros addicionals en una segona fase de millora d’aquesta plaça, corresponents al pressupost de 2018.

La restauració dels porxes del Mercat està duent-se a terme amb recursos propis de l’Ajuntament. El primer pas consisteix en picar les columnes i els pilars per eliminar afegits i recreixements, recuperar la pedra i retornar els porxes al seu aspecte original. Segons s’exposa en la memòria del projecte de restauració, redactat per l’arquitecte Vicent Torregrosa, l’actuació segueix un criteri conservacionista i tan sols parcialment reconstructiu.

Per aconseguir aquestos objectius, el projecte contempla la restauració de les columnes centrant-se en la seua neteja, en l’eliminació d’afegits impropis i en l’estabilització i consolidació de la pedra. A més de la restauració de les columnes, el projecte inclou el revestiment amb pintura de l’arcada que descansa sobre les columnes, fins a l’altura del primer forjat i també la renovació de la pintura en la cara interior del forjat de biguetes que cobreix l’espai porticat. Les millores que comporta l’actuació també inclouen la substitució de la il·luminació dels arcs i el soterrament de dos trams de les línies d’enllumenat públic.

El regidor de Centre Històric, Jordi Estellés, ha expressat que”l”actuació als pòrtics del Mercat ha sigut acompanyada per diverses millores a la plaça, com la millora de l’accés a la plaça per Vallès, amb l’adequació de la calçada i millores en les voreres. També anem a integrar papereres en la zona i hem arreglat les dues fonts situades als carrers Noguera i Caldereria”. El regidor també ha informat de la decoració dels bancs amb el color del paviment de marbre instal·lat al terra de la plaça, així com de la previsió de substituir les lloses deteriorades.

No hay comentarios

Dejar respuesta

tres × 2 =