El projecte coeducador Bibliguals veu la llum com a commemoració del Dia de les Dones Escriptores
Ahir, 18 d’octubre, coincidint amb la commemoració del Dia de les Dones Escriptores, l’Ajuntament de Xàtiva va llançar el projecte coeducador «Bibliguals». Aquest projecte tracta de dotar als centres educatius de la ciutat d’un lot de contes i llibres de lectura acompanyats d’una guia d’activitats elaborada i dissenyada des del departament de Dona i Igualtat de l’Ajuntament de Xàtiva.
El projecte coeducador Bibliguals fomenta l’educació en igualtat dels xiquets i les xiquetes d’Infantil i Primària dels centres escolars de Xàtiva. Aquesta és una proposta que té com a objectiu educar en valors com la igualtat de gènere i prestar atenció a l’eliminació d’estereotips sexistes i lluitant contra les desigualtats.
El projecte està dirigit a l’etapa d’edat de 3 a 12 anys en la qual es constitueix la identitat de gènere i es desenvolupa la personalitat. Per tal de fer efectiva i reforçar la coeducació en la comunitat educativa i els agents socials de la localitat de Xàtiva, “Bibliguals” focalitza la seua atenció en un dels elements socialitzadors més importants durant la infantesa, com són els contes i els llibres de lectura. Un dels principals elements que caracteritzen als contes és la imitació i repetició de patrons de conducta, per aquesta raó el projecte es centra en aquests per a transmetre valors com la igualtat, el respecte, la tolerància i la diversitat per tal d’evitar l’aparició de desigualtats de gènere en etapes primerenques i prevenir la violència de gènere.
El material amb el qual conta el projecte consisteix en una sèrie de contes i llibres de lectura, la guia Bibliguals amb activitats dissenyades per a treballar cadascun dels contes o llibres a l’aula, marca pàgines per a l’alumnat i un títol de prestatgeria
La lectura ens fa gaudir, fantasiejar, ens relaxa i ens diverteix, i, a més a més els contes i els relats infantils i juvenils són una font inesgotable per a la imaginació i la creació. A partir d’aquests, xiquetes i xiquets s’acosten a una manera de veure el món, creen les seues pròpies històries i construeixen els seus somnis, però també van interioritzant els valors, i les actituds que determinaran la futura identitat de cada persona.
La lectura, pel seu potencial educatiu, es converteix en una eina de socialització que ha de ser un instrument que ajude a trencar amb les idees estereotipades que existeixen en l’actualitat sobre les dones i els homes, i que mostre una visió del món basada en la igualtat, la tolerància, el respecte i la llibertat. Un món on xiquetes i xiquets, independentment del seu sexe, puguen triar els somnis, il·lusions, expectatives i desitjos que els agradaria aconseguir en la vida i tindre les mateixes oportunitats per a aconseguir-los.
Per aquesta raó, el present projecte coeducador ofereix contes i llibres infantils amb una guia d’activitats per a treballar les temàtiques dels contes, com poden ser visibilització de les dones en la història, trencament d’estereotips i rols de gènere, prevenció de la violència de gènere, diversitat familiar, noves masculinitats, educació emocional i diversitat, entre d’altres.
Amb la lectura dels contes i llibres proposats contribuïm a trencar els estereotips de gènere i fomentar així les relacions igualitàries, a la resolució de conflictes d’una manera no violenta, al foment i gestió de les emocions, la solidaritat, el respecte a la diversitat i la llibertat,a la prevenció i detecció de conductes abusives i al foment de referents femenins.