.- L’entitat localista per la solidaritat compleix tres dècades de treball per un desenvolupament just i sostenible arreu del món mitjançant la cooperació internacional descentralitzada, l’acció humanitària i l’educació per al desenvolupament, convertint-se en agent clau de la cooperació valenciana
.- Actualment, formen part del Fons Valencià 128 ajuntaments i 9 mancomunitats de múltiples comarques de les tres províncies de la Comunitat Valenciana, treballant amb cohesió per un objectiu comú des del valor afegit de la pluralitat
El Fons Valencià per la Solidaritat celebra el seu 30 aniversari, després que el 28 de novembre de 1992 13 municipis de la Comunitat Valenciana signaren un manifest constituent per a la creació d’un fons que aglutinara els esforços i recursos per a la transformació socioeconòmica de països empobrits a través de la cooperació internacional descentralitzada des del municipalisme valencià, fent així més eficaç i eficient la voluntat dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana de contribuir a la construcció d’un món més just i sostenible.
30 anys després, el Fons Valencià per la Solidaritat compta amb un total de 128 ajuntaments i 9 mancomunitats de les 3 províncies membres de l’entitat, que representen a quasi el 25% dels ajuntaments i a més del 50% de la població de la Comunitat, i s’ha consolidat com una organització diversa i de consens on la voluntat política s’uneix des del pluralisme -tant territorial, polític com de mida poblacional- per a aconseguir les finalitats pròpies del Fons. A més, el treball i la contribució del Fons ha convertit a l’organització en un agent clau de la cooperació valenciana.
És, per tant, que, es compleixen tres dècades transformant socioeconòmicament territoris de països empobrits, sent les principals protagonistes d’aquestes accions les entitats locals membres del Fons, les quals amb els seus recursos aportats -no només econòmics, sinó també humans, tècnics o polítics, entre altres- contribueixen de manera directa al desenvolupament dels països del sud mitjançant la cooperació internacional al desenvolupament, des d’una perspectiva descentralitzada i municipalista. De la mateixa manera, els diferents ajuntaments i mancomunitats que formen part del Fons, han sumat davant les diferents crisis humanitàries que, malauradament, s’han produït en aquests 30 anys, a través d’esforços extraordinaris per a l’acció humanitària. Per altra banda, la població de les entitats locals sòcies del Fons, amb els diferents projectes d’educació per al desenvolupament i la ciutadania global de l’entitat rep sensibilització respecte a la cultura de la solidaritat i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, amb la finalitat de crear ciutadania conscienciada i crítica.
L’evolució del Fons Valencià per la Solidaritat des del seu naixement ha sigut ascendent, entre altres, pel treball eficaç i eficient, així com per la seua solvència econòmica derivada d’un caràcter responsable, on sempre ha primat la màxima transparència. A més, el Fons sempre ha comptat amb aliances per enfortir el seu treball, formant convenis amb la Generalitat Valenciana, les Corts Valencianes, Diputació de València, Diputació de Castelló, Diputació d’Alacant i la Federació Valenciana de Municipis i Províncies. També, l’associació solidària disposa d’una forta condició participativa, sent membre activa de la Confederació de Fons i Solidaritat de l’Estat espanyol, del Consell Valencià de Cooperació, del Comité d’Acció Humanitària i Emergències de la Comunitat Valenciana, així com de diferents consells locals de cooperació i solidaritat d’ajuntaments socis del Fons.
El president del Fons Valencià, Álvaro Escorihuela, celebra aquests 30 anys destacant que “els ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana membres del Fons són els vertaders actors principals dels avanços produïts en països empobrits durant el treball d’aquestes tres dècades”, afegint que la visió del Fons és “consolidar i ampliar la cooperació internacional descentralitzada i l’educació per al desenvolupament des del municipalisme valencià, vertebrant l’entitat amb més entitats locals sòcies de les tres províncies”. A més, Escorihuela destaca “la importància que genera la cooperació entre pobles i països per fer front a problemes comuns, com pot ser la pandèmia de la COVID-19, les causes i conseqüències de diferents conflictes o l’emergència climàtica”, incidint que “davant de problemes globals, no hi ha altre camí que una resposta comuna i col·laborativa”.
Commemoració dels 30 anys del Fons Valencià per la Solidaritat
El Fons Valencià per la Solidaritat ha realitzat una programació per a commemorar el 30 aniversari de l’entitat, amb la voluntat de visibilitzar i fer valdre la important tasca que desenvolupa l’entitat, i, per tant, els ajuntaments i les mancomunitats de la Comunitat Valenciana que la conformen. Les diferents activitats programades es portaran a cap entre novembre de 2022 i març de 2023, sent aquesta l’etapa constituent de l’entitat durant els anys 1992 i 1993.
Pel que fa a les activitats, l’entitat municipalista per la solidaritat ha presentat a Castelló de Rugat el documental “Des del cor del Fons. El batec de tot un poble”, elaborat junt amb Alberto Pla-Projectes de Comunicació Social i mitjançant el qual es mostra el treball del Fons -tant en els països del sud com en la Comunitat Valenciana- i la importància d’una solidaritat forta des de l’àmbit local. Aquest documental serà projectat en diferents municipis socis del Fons durant el període commemoratiu. A més, i junt amb la Universitat de València, s’ha dut a terme un estudi d’investigació amb el qual s’exposarà l’evolució del municipalisme valencià solidari i la seua incidència. Així mateix, durant el període d’activitats per l’aniversari del Fons es desenvoluparan diferents actes institucionals territorialitzats. També, el Fons ha volgut comptar amb una imatge gràfica pròpia per a l’efemèride, sent l’autor d’aquesta l’artista xativí Alfredo Pardo.