Esquerra Unida Xàtiva explica com está recuperant-se la Memòria Històrica al Pais Valecià

La identificació i recuperació de restes de víctimes del franquisme està sent lenta i difícil a causa de les mínimes ajudes públiques. El País Valencià malgrat la seua història de resistència al règim franquista, està sent un dels llocs on més lentament es recupera la memòria històrica i es dignifica les víctimes i les seues famílies. Uns treballs que realitzen entitats privades i associacions amb fons econòmics propis.

charla-esquerra-unida-2Aquest panorama va ser mostrat a la xerrada documental que divendres passat vam organitzar per tal de mostrar les tasques de recuperació, exhumació de cossos i identificació que està duent a terme l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica de València (ARMHV). L’acte va resultar un èxit d’assistents amb un públic variat en edats que va mostrar molt d’interés per aquests treballs que, a banda de costosos en lo econòmic, ho són de vegades també en l’aspecte sentimental per tractar-se, en la majoria de casos, de donar digne final a un familiar represaliat per una dictadura.

L’arqueòleg i historiador Miguel Mezquida especialitzat en arqueologia forense va mostrar amb vídeos, fotografies i d’altres documents gràfics com està fent-se al nostre territori la feina d’identificar llocs i exhumar cossos de morts durant la Guerra Civil. Una tasca i una lluita per recuperar la memòria que no està tenint la col.laboració que caldria de les administracions i que repercuteix constantment sobre familiars de represaliats que moren sense arribar a saber on es el cos de la seua parella, pares o germans.

Les preguntes de molts dels presents van ser mostra de la gran necessitat que hi ha en conèixer on estan les restes dels familiars, així com de la impotència latent davant una Administració que no els hi presta l’atenció adient.

Des del col.lectiu d’Esquerra Unida creiem important donar a conéixer estes i d’altres situacions que viu bona part de la ciutadania en el més absolut silenci i desconeixement. A Esquerra Unida Xàtiva creiem que és necessari el coneixement i reconeixement de la nostra història recent que durant molts anys ha estat difuminada.

No hay comentarios

Dejar respuesta

once − seis =