Xàtiva replantarà un plataner de l’Avinguda de Selgas a través d’una solució constructiva experimental

L’experiència pilot permetrà compatibilitzar l’ús intensiu de la superfície de l’escocell amb el manteniment de les condicions idònies del sòl per al creixement

L’Ajuntament de Xàtiva procedirà a la replantació d’un nou exemplar de plataner en l’Avinguda de Selgas a través d’una solució constructiva experimental. Aquest sistema s’ha practicat ja a localitats com Logronyo o Vitòria (capital Verda Europea en 2012), però serà pionera en la conca mediterrània, especialment en una reposició arbòria tan potent i amb exemplars tan antics com els de Xàtiva.

Aquesta experiència pilot permetrà compatibilitzar l’ús intensiu de la superfície de l’escocell de plantació (per on transiten els vianants) amb el manteniment de les condicions idònies de sòl per al creixement del sistema radicular (porositat, ancoratge o drenatge entre altres), tractant de reproduir les condicions inicials dels arbres i adaptant-les a la utilització intensiva que té actualment l’Albereda de Xàtiva.

Cal tenir en compte que inicialment l’alineació d’aquests arbres es va plantejar en un espai terrer, absolutament permeable, amb un creixement lliure de les seues arrels. L’espai original, de fa més d’un segle, s’ha anat alterant amb el pas del temps convertint-se en un espai impermeable, limitant-se a la superfície útil i explorable dels escocells.

«No es pot fer com es venia fent fins ara, amb un espai de plantació d’un escocell de 2×2, perquè amb el temps s’ha demostrat que no és viable degut a la manca de llum i d’espai explorable per als propis arbres. No sabem com funcionarà aquesta experiència pilot, però hem de buscar alternatives perquè sí sabem el que no ha funcionat en les darreres dècades», ha explicat el regidor de Parcs i Jardins Ricardo Martínez.

Per als treballs s’ha realitzat una excavació de 5×5 metres, a 1,2 metres de profunditat, en la qual es col·locarà una malla tèxtil sota un drenatge, amb una estructura que s’ompli de terra i es cobreix amb el paviment natural. La superfície de l’escocell que quedarà a la vista serà l’habitual (2×2 metres), però l’espai inferior no es comprimirà i serà explorable per a les arrels de l’arbre, el que permetrà que puga créixer i assimilar els nutrients necessaris sense sofrir la compactació que experimenta en aquest tipus de sòl en condicions normals.

Cal recordar que en els darrers mesos l’Ajuntament ha realitzat una sèrie d’intervencions en l’arbrat centenari de la ciutat per tal de minorar el risc i garantir les condicions de seguretat dels vianants i dels vehicles. El següent pas és ara l’estudi de viabilitat per poder substituir progressivament la línia arbòria de cobertura amb totes les garanties.

No hay comentarios

Dejar respuesta

16 − uno =