Xàtiva presenta les activitats amb motiu de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Entre el 20 i el 26 de novembre es desenvoluparan accions com ara jocs als centres educatius o una activitat de recollida de residus

Xàtiva,6 de novembre de 2023.- La regidora de Gestió de Residus, Maria Beltrán, ha presentat aquest dilluns les activitats programades amb motiu de la Setmana Europea per a la Prevenció de Residus, una iniciativa que té com a objectiu promoure i implantar accions de sensibilització sobre la gestió sostenible dels recursos i dels residus.

Les accions preparades des de l’Ajuntament de Xàtiva, amb la col·laboració del Consorci per a la Gestió de Residus – COR, serviran per sensibilitzar i educar en matèria de gestió de residus, complint amb un dels principis del Pla Local de Gestió de Residus Domèstics i Assimilables. La campanya busca crear consciència sobre el fort impacte ambiental dels envasos per a promoure uns hàbits més sostenibles.

Es realitzaran diferents jornades de jocs de taula i manualitats per a la prevenció de residus a centres educatius de la ciutat. Al CEIP Attilio Bruschetti aquests jocs es destinaran al primer cicle de Primària (1º i 2º) el dilluns 20 de novembre, mentre que el divendres 24 serà el torn del segon cicle de Primària (3º i 4º). El dijous 23 aquests jocs arribaran al segon cicle de Primària del CEIP Gozalbes Vera. Les jornades es dividiran en dos parts, una primera amb jocs de taula i un altra de fabricació dels seus propis jocs. L’objectiu és conèixer la correcta separació de residus, introduir el concepte de les 3R (reduir, reutilitzar i reciclar) i reforçar la idea de reutilitzar mitjançant la construcció dels seus propis jocs.

El dimecres 22, a l’IES Doctor Lluís Simarro Lacabra, es realitzarà una xerrada per a introduir el concepte de l’economia circular amb un posterior joc de rol en el qual cada alumne representarà a un actor diferent implicat en la gestió de residus a un entorn fictici. L’objectiu del joc és entendre el concepte d’economia circular, les variables que influeixen en la presa de decisions sobre la gestió de residus, el posicionament i el comportament dels diferents actors, així com la capacitat d’argumentar i buscar solucions conjuntes.

A més a més, el dimarts 21 de novembre s’instal·larà una carpa a la plaça del Mercat per tal de resoldre dubtes i repartir informació sobre la correcta gestió de residus, mentre que el divendres 24 per la vesprada es realitzarà una visita a la tenda a granel A-tarús, junt amb l’associació d’ames de casa Tyrius, per fer una ronda de consultes i un xicotet col·loqui sobre bones pràctiques a l’hora de fer les compres.

Per concloure amb la setmana Europea de la Prevenció de Residus, el diumenge 26 de novembre tindrà lloc al paratge natural de la Cova Negra una activitat de plogging. Es tracta d’una acció amb la qual s’arrepleguen les deixalles i es neteja l’entorn natural mentre es fa exercici. D’aquesta manera s’aconsegueix una forma efectiva de fer exercici a l’aire lliure i millorar la salut física, al temps que es millora el medi ambient amb la recollida de fem, mantenint netes les zones naturals. L’eixida d’aquesta activitat, que compta amb la col·laboració del Consell de la Joventut de Xàtiva, tindrà lloc a les 10 hores des de la Font del Lleó i la tornada està prevista al voltant de les 13:30 o les 14 hores.

Dades de recollida de residus

La regidora de Gestió de Residus, Maria Beltrán, també ha donat les dades de recollida selectiva d’envasos durant el passat any 2022 i el present any 2023 (fins setembre), amb les quals es denota un lleuger augment en l’arreplegada. Pel que fa als envasos en 2022 es van recollir 315,7 tones, mentre que fins setembre de 2023 es van recollir 236,14 (un augment del 0,05% respecte al mateix període de l’any anterior). Pel que fa als envasos de vidre en 2022 es van arreplegar 359,6 tones per 221,17 fins setembre de 2023 (1,36% més), mentre que de paper i cartó es van recollir en 2022 500 tones per 368,72 fins setembre de 2023.

«Aquestes dades ens indiquen que es mantenen les xifres d’un any a altre, el que ens indica que hem de seguir treballant en aquesta matèria. Realitzar activitats com les d’aquesta setmana de prevenció de residus farà que una gran part de la població prenga consciència de la importància d’esta matèria», ha explicat Beltrán, qui ha remarcat que «la introducció d’aquests aspectes en les aules és necessari per a que els més joves prenguen hàbits en la gestió de residus».

No hay comentarios

Dejar respuesta