A l’any 2016 comença ABRIL: MES DE LA DANSA un programa d’activitats artístic-educatives per a la promoció de les arts escèniques a través de la dansa potenciant la participació de col·lectius educatius, socials i culturals de la ciutat.
El Dia Internacional de la Dansa se celebra a nivell mundial cada 29 d’abril des de 1982.
Aquest matí s’ha presentat a l’Ajuntament de Xàtiva la cinquena edició del «Ballem! Abril mes de la dansa», a càrrec de la regidora de Conservatori i Arts Escèniques Reme Sinisterra, la directora artística Alícia Herrero i el director musical Gaspar Nadal. L’espectacle tindrà lloc els dies 3 i 4 d’abril al Gran Teatre de Xàtiva, jornades en les que s’oferirà, a partir de les 20 de la vesprada en ambdós casos, un espectacle de dansa intergeneracional d’arts escèniques amb més de 150 persones (d’entre 3 i 70 anys).
«Aquest és un projecte intergeneracional i inclusiu, que a data de hui és transversal entre les regidoria de Gran Teatre i Conservatori i Arts Escèniques. Hem treballat molt a gust amb els directors artístic i musical per tal de tancar aquesta programació tan ambiciosa, que està preparant-se durant tot l’any», ha explicat la regidora de Conservatori i Arts Escèniques.
Per la seua part, el director musical Gaspar Nadal ha destacat que «hi haurà al voltant de 80 músics en cadascuna de les actuacions entre alumnes i professors», i ha fet també un breu repàs d’alguns artistes històrics que estaran presents a les representacions mitjançant les seues obres.
La programació va més enllà d’aquests dos espectacles que es desenvoluparan al Gran Teatre. A més a més també hi haurà una exposició dels cartells que han participat al Concurs a la Casa de la Joventut així com una exposició fotogràfica realitzada per Edu Francés, del projecte Dansa Compartida realitzat amb el Centre d’Educació Especial Pla de la Mesquita i que es podrà contemplar al hall del Gran Teatre. D’altra banda, el dimecres 25 de març a les 10:30, també al Gran Teatre, es realitzarà una Mostra d’aquest projecte i el divendres 3 d’abril a les 10:30 del matí tindrà lloc una Mostra de dansa educativa per a escolars.
Aquesta cinquena edició pretén homenatjar a les creadores del segle XX que van donar a conèixer noves formes d’expressió corporal, enfrontant-se al convencionalisme tradicional del ballet romàntic i influenciant a altres artistes, que van convéncer l’elit intel·lectual i van rebre el suport de l’aristocràcia i del poder polític. Els objectius que es busquen són apropar la dansa i les arts escèniques a la ciutadania amb música en directe, promoure activitats participatives intercentres educatius i potenciar la convivència entre persones de diferents edats.
Les entrades es posaran a la venda dues setmanes abans dels espectacles, i la recaptació es destinarà a finançar un projecte de dansa inclusiva amb diferents col·lectius socials de la ciutat. En aquest cas, el col·lectiu escollit ha estat l’Associació de pares i mares de persones amb trastorn d’espectre autista de Xàtiva (AXATEA). En els darrers anys el projecte s’ha treballat amb entitats com ara Aspromivise, el Centre d’acollida de menors i Centre de Dia La Immaculada de Xàtiva, el projecte Empoderansa per a dones supervivents a la violència de gènere i el Pla de la Mesquita.
«Volem acostar les arts escèniques i l’educació a tota la ciutadania. Estem molt contents de poder realitzar aquest projectes d’aula compartida amb associacions i entitats que fan una gran tasca social. L’esperit de «Ballem» és que uns ballem per a que altres puguen ballar», ha explicat la directora artística Alicia Herrero.
La producció que es realitzarà sobre el Gran Teatre està coordinada per l’institut de Dansa Educocreativa i Social, amb la col·laboració de les regidories de Joventut i de Conservatori i la participació de Estudi Alicia Herrero, la jove companyia Innovatori del Moviment, el Conservatori Professional de Música Lluís Milan de Xàtiva, l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Alcoi i el Conservatori Superior de Dansa de València, junt a ballarins i músics professionals.
Cartell guanyador
La regidoria de Joventut col·labora, per la seua part, amb el concurs de cartells per commemorar el dia Internacional de la Dansa, que aquest any ha guanyat Alisa Chechuro, de 21 anys, i estudiant d’Animació Sociocultural i Turística al CIPFP La Costera de Xàtiva.
Al concurs es podien presentar joves d’entre 14 i 30 anys, i el premi consisteix en un xec de 100 euros per a gastar en comerços locals de Xàtiva. La regidoria ha destacat el gran nombre de cartells presentats, tant de manera particular com per part dels alumnes del Batxillrat Artístic de l’IES Josep de Ribera.
En Castellà:
Xàtiva presenta la V edición del Festival «Ballem!» Abril el mes de la dansa
Esta mañana se ha presentado en el Ayuntamiento de Xàtiva la quinta edición del «Ballem! Abril mes de la dansa», a cargo de la concejala de Conservatorio y Artes Escénicas Reme Sinisterra, la directora artística Alícia Herrero y el director musical Gaspar Nadal. El espectáculo tendrá lugar los días 3 y 4 de abril en el Gran Teatre de Xàtiva, jornadas en las que se ofrecerá, a partir de las 20 de la tarde en ambos casos, un espectáculo de danza intergeneracional de artes escénicas con más de 150 personas (de entre 3 y 70 años).
«Este es un proyecto intergeneracional e inclusivo, que a fecha de hoy es transversal entre las concejalías de Gran Teatre y Conservatorio y Artes Escénicas. Hemos trabajado muy a gusto con los directores artístico y musical para cerrar esta programación tan ambiciosa, que está preparándose durando todo el año», ha explicado la concejala de Conservatorio y Artes Escénicas.
Por su parte, el director musical Gaspar Nadal ha destacado que «habrá alrededor de 80 músicos en cada una de las actuaciones entre alumnado y profesores», y ha hecho también un breve repaso de algunos artistas históricos que estarán presentes en las representaciones mediante sus obras.
La programación va más allá de estos dos espectáculos que se desarrollarán en el Gran Teatro. Además también habrá una exposición de los carteles que han participado en el Concurso en la Casa de la Juventud así como una exposición fotográfica del proyecto Danza Compartida realizado con el Centro de Educación Especial Pla de la Mesquita y que se podrá contemplar en el hall del Gran Teatro. Por otro lado, el miércoles 25 de marzo a las 10:30, también al Gran Teatro, se realizará una Muestra de este proyecto y el viernes 3 de abril a las 10:30 de la mañana tendrá lugar una Muestra de danza educativa para escolares.
Esta quinta edición pretende homenajear a las creadoras del siglo XX que dieron a conocer nuevas formas de expresión corporal, enfrentándose al convencionalismo tradicional del ballet romántico e influenciando a otros artistas, que convencieron a la élite intelectual y recibieron el apoyo de la aristocracia y del poder político. Los objetivos que se buscan son acercar la danza y las artes escénicas a la ciudadanía con música en directo, promover actividades participativas intercentros educativos y potenciar la convivencia entre personas de diferentes edades.
Las entradas se posndrán a la venta dos semanas antes de los espectáculos, y la recaudación se destinará a financiar un proyecto de danza inclusiva con diferentes colectivos sociales de la ciudad. En este caso, el colectivo escogido ha sido la Asociación de padres y madres de personas con trastorno de espectro autista de Xàtiva (AXATEA). En los últimos años el proyecto se ha trabajado con entidades como Aspromivise, el Centro de acogida de menores y Centro de Día La Inmaculada de Xàtiva, el proyecto Empoderansa para mujeres supervivientes de la violencia de género y el Pla de la Mesquita.
«Queremos acercar las artes escénicas y la educación a toda la ciudadanía. Estamos muy contentos de poder realizar este proyectos de aula compartida con asociaciones y entidades que hacen una gran tarea social. El espíritu de «Ballem» es que unos bailamos para que otros puedan bailar», ha explicado la directora artística Alicia Herrero.
La producción que se realizará sobre el Gran Teatre está coordinada por el instituto de Danza Educocreativa y Social, con la colaboración de las concejalías de Juventud y de Conservatorio y la participación de Estudio Alicia Herrero, la joven compañía Innovatori del Movimient, el Conservatorio Profesional de Música Lluís Milan de Xàtiva, la Escuela de Arte y Superior de Diseño de Alcoy y el Conservatorio Superior de Danza de València, junto a bailarines y músicos profesionales.
Cartel ganador
La concejalía de Juventud colabora, por su parte, con el concurso de carteles para conmemorar el día Internacional de la Danza, que este año ha ganado Alisa Chechuro, de 21 años, y estudiante de Animación Sociocultural y Turística en el CIPFP La Costera de Xàtiva.
Al concurso se podían presentar jóvenes de entre 14 y 30 años, y el premio consiste en un cheque de 100 euros para gastar en comercios locales de Xàtiva. La concejalía ha destacado el gran número de carteles presentados, tanto de manera particular como por parte de los alumnos del Bachiller Artístico del IES Josep de Ribera.