Xàtiva presenta la programació del 8M amb més d’una quinzena de cites

El dia 8 de març celebrarà de matí la II Trobada Coeducadora i la marxa s’iniciarà a les 19h des de Casa de les Dones

Xàtiva,1 demarçde 2024.- La primera tinenta d’alcalde i regidora de Dona i Igualtat Amor Amorós ha presentat aquest divendres la programació de cara al 8M, Dia Internacional de la Dona, en una roda de premsa on ha estat acompanyada de la representant del Consell de les Dones Xelo Gómez i de la promotora d’igualtat de la Casa de les Dones Merce Tapias.

«La reivindicació del 8M, amb tota la energia que li imprimeix el Consell de les Dones i totes les feministes que participen a nivell individual, dóna pas a aquesta programació amb la qual durant més d’un mes celebrarem, formarem i gaudirem de la sororitat que és molt important», ha expressat la regidora de Dona i Igualtat Amor Amorós.

La programació porta aquest any per lema «La igualtat és el camí», i comptarà amb més d’una quinzena de cites que es prolongaran fins al dia 19 d’abril. Algunes d’elles ja s’han celebrat, com ara la Crida Fallera contra la violència de gènere o la recepció de les participants bolivianes al programa «Ser Dona al sud 2024», que aquest divendres a les 18h tindrà continuïtat al local de Tyrius Xàtiva amb una xarrada informativa. Per a demà dissabte està prevista una marxa de torxes a partir de les 21 hores, amb eixida des de la plaça del Mercat i organitzada per la Coordinadora Feminista, per tal de reivindicar del dret a gaudir de l’oci en llibertat.

La propera setmana se celebrarà el gros de les activitats, ja que dilluns es penjaran les pancartes feministes a l’Albereda i també s’inaugurarà a la Casa de Cultura (18:30h) l’exposició de Dones pintores de Xàtiva organitzada per Tyrius. El dimarts 5 s’inaugurarà a la Casa de les Dones l’exposició «Pioneres del feminisme en Espanya» (visitable fins al 18 de març) i també tindrà lloc el taller «nous drets de conciliació: criteris sindicals» (organitzada per Comissions Obreres), l’acció de pegada de petjades per la igualtat als centres educatius i centres públics de la ciutat i el visionat de la pel·lícula «Madam C.J. Walker: una mujer hecha a sí misma» organitzada per Xàtiva Unida a les 18:30h a la seua seu. El dimecres 6 de març també estan previstes altres dos activitats: un taller de creació de xapes a càrrec d’Aspromivise a la Casa de les Dones (de 11 a 12:30h) i l’activitat de contacontes per part de Martha Escudero a la Biblioteca Municipal (19:30h).

El dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona, s’iniciarà amb la II edició de la Trobada Xàtiva Coeducadora», la qual tindrà lloc al Jardí de la Pau de 9:30 a 12:30h i on participarà l’alumnat de 1º a 4º de Primària. «Els centres educatius de la ciutat s’impliquen sempre activament a les activitats que proposem. Participaran al voltant de 800 persones i es realitzaran tallers de xapes i un mural gegant», ha explicat la promotora d’igualtat Merce Tapias, qui ha afegit que l’activitat comptarà amb l’amenització de Dani Miquel junt amb dues altres artistes. Ja de vesprada, abans de la manifestació, es realitzaran a la Casa de les Dones (de 18 a 19h) tallers de xapes, així com també activitats de pintacares i un taller de pancartes (en aquest cas al JOC).

Pel que respecta a la manifestació, l’eixida tindrà lloc a la Casa de les Dones a les 19h i finalitzarà a l’Albereda Jaume I. Tal i com ha explicat la representant del Consell de les Dones Xelo Gómez, «volem comptar amb tota la ciutadania, però a la manifestació sempre pretenem que hi haja un grup no mixt, integrat únicament per dones, que va a l’inici. No es prohibeix als homes anar a la manifestació, tot el contrari, però volem visibilitzar que en la lluita feminista s’han aconseguit coses per la iniciativa i la lluita específica de dones». Gómez també ha explicat que hi haurà un espai per recordar a les dones assassinades per la violència masclista i es comptarà també amb una batucada. La lectura de manifest es llegirà a l’Avinguda Selgas, junt al restaurant Moncho, i serà coral ja que suposarà una representació de la diversitat.

Les activitats continuaran el 9 de març amb una doble cita: la mascletà per la igualtat que es dispararà des del jardí de la Pau a les 14h a càrrec de la pirotècnica Nati Fernàndez; i el teatre «Senyora de la comèdia» protagonitzat per l’humorista Maria Juan (20h, Gran Teatre) i on es comptarà amb servei vespertí de LudoTecla de 19:30 a 21:30h). El dia 11 de març es presentarà la plataforma «La Roldana», associació per la revisió de la història de l’art (museu de l’Ensenyança, 17:30h), i també es realitzarà la xarrada «Diferències salarials de gènere al món laboral» impartida pel grup Xàtiva Unida a la seua seu (19h).

El dia 16 de març durant el matí es passarà a visitar a les comissions falleres que participen al VII premi a la comissió fallera que més promoga la igualtat, i el 22 de març tindrà lloc una jornada d’empoderament laboral organitzada pel Pacte Territorial Costera-Canal i la Casa de les Dones al saló de plenaris de la Mancomunitat de la Costera (de 10 a 12:30h). Per últim, el dia 19 d’abril, està previst un trivial per la igualtat organitzat per l’Associació Xateba a les 19:30h a la Casa de les Dones.

Cal indicar que es comptarà amb el recurs gratuït de la LudoTecla de Borja per a totes les famílies que vulguen assistir i participar en les diferents activitats d’aquesta programació. La inscripció s’haurà de fer a través del telèfon 96 228 98 52.

«Aquesta programació és una continuació de la lluita de totes les dones que ens han precedit, i crec que com en agraïment a elles no hem de deixar de caminar en aquest sentit. El 8M és una jornada de reivindicació de la igualtat d’oportunitats i simbolitza l’esperit crític de canvi que ens conduirà a l’eradicació de les desigualtats. Les reivindicacions d’aquesta jornada són les de cada dia, perquè treballem constantment perseguint un canvi de paradigma», ha finalitzat Amor Amorós.

No hay comentarios

Dejar respuesta