L’espai, ubicat en la capella de l’Antic Hospital, té l’objectiu de configurar un producte turístic cultural per a la ciutat
Xàtiva ha presentat aquesta vesprada en la Fira Internacional del Turisme de Madrid (FITUR) un dels nous reclams turístics de la ciutat, com és l’Espai d’Interpretació Borja, inaugurat el passat mes de desembre a la capella de l’Antic Hospital de la ciutat amb una inversió de 60.000 euros destinats al seu condicionament i posada a punt, la meitat dels quals ha estat finançada per Turisme Comunitat Valenciana.
Aquest reclam es troba situat a la Plaça Calixte III, que porta per nom precisament el d’un dels dos Papes xativins. Amb aquest espai, es posa en valor un lloc emblemàtic de la ciutat amb la finalitat de configurar un producte turístic cultural nou a la localitat, l’objectiu del qual és convertir-se en un espai de coneixement i difusió de la història i la vinculació de Xàtiva amb una de les famílies més importants del Renaixement, dotant-lo de tots els serveis d’atenció al visitant necessaris per a divulgar el patrimoni històric local.
«L’objectiu d’aquest nou espai turístic al centre històric de Xàtiva és potenciar els valors turístics associats a la família Borja i fer valer la nostra història com un fet diferenciador que augmente l’atractiu de la nostra ciutat com un destí de turisme cultural», ha manifestat l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà.
Per la seua part, la regidora de Turisme Raquel Caballero, ha explicat que «aquest nou recurs turístic permetrà implementar una estratègia d’acció que done impuls a la comercialització de productes turístics culturals en la ciutat, agrupats al voltant de l’eix temàtic argumental basat en la família Borja i en la promoció de la seua ruta temàtica».
La tematització de l’espai, que ha ja rebut els seus primers visitants durant les festes de Nadal, incorpora recursos museogràfics moderns i sensorials que s’adapten a l’espai i a les exigències per tal de captar públic. Les propostes expositives permeten distints nivells de lectura de forma que resulten comprensibles i atractius per a tots els públics.
La sala que acull aquest espai està dominada per un bosc de panells gràfics amb monitor integral, que permet explorar els recursos i productes turístics sobre els moments històrics de Xàtiva. A més a més també hi ha disposats dos panells gràfics representatius dels Papes Calixte III i Alexandre VI, junt amb una il·luminació amb tecnologia led. La tematització de l’espai, que també consta de banquets per tal de poder gaudir de l’audiovisual que es projecte, garanteixen l’accés i l’ús d’equipament per a totes les persones, especialment per a aquelles amb mobilitat reduïda o amb limitació sensorial.
Cuina i cultura xativina
La jornada del dijous també ha deparat a FITUR dues cites més vinculades a la gastronomia i a la cultura de la ciutat.
A les 11 del matí, el Bar El Carmen de Xàtiva ha oferit un showcooking en el que ha preparat una cassola d’arròs al forn, plat típic de la ciutat. Els assistents a la demostració culinària han pogut degustar-la seguidament.
D’altra banda, també han estat presents durant la jornada de hui les Falleres Majors de Xàtiva, Patricia Viñes i Marives Puchades, les quals han compartit una estona amb representants de la política i del turisme tant a nivell autonòmic com nacional. Cal recordar que les falles de Xàtiva van ser declarades fa dos anys com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.