El regidor de Cultura, Jordi Estellés i Sònia Caparrós, en representació de la Comissió del 25 d’abril, presentaren, en el matí d’ahir, els actes que s’han organitzat per commemorar aquesta destacada efemèride de la Batalla d’Almansa. Enguany, a més a més, es dóna la circumstància que s’acompleixen quaranta anys des de la instal·lació del monument commemoratiu. Amb tal ocasió, el manifest que es llegirà en l’acte central junt al monument correrà a càrrec de Josep Lluís Albinyana, president del Consell Preautonòmic del País Valencià.
El regidor Estellés ha destacat que «aprofitarem l’efemèride del quaranta aniversari per reunir a alguns protagonistes polítics municipals d’aquells anys a mena d’homenatge». Estellés també ha exposat l’increment d’entitats que s’integren en la comissió del 25 d’abril, les quals, a més de l’Ajuntament, són l’Escola de Dances de Xàtiva, la colla de dolçainers i tabaleters la Socarrada, la Muixeranga de Xàtiva, el sindicat de treballadors de l’ensenyament STEPV, els Miquelets del Regne de València, Escola Valenciana, Amics de la Costera, el Consell de la Joventut de Xàtiva i Xateba. Per la seua banda, Sònia Caparrós ha comentat que «el fet d’institucionalitzar l’acte li dóna el prestigi que li correspon a aquest homenatge». La representant de la comissió ha afirmat que «encara queden camps per llaurar com la normalització total de la llengua o el finançament just». Com a novetat, l’acte arrancarà a la plaça del Mercat, on hi haurà un esmorzar d’encontre entre les diverses entitats organitzadores.
PROGRAMA D’ACTES
Tallers per a tots els públics i esmorzar d’encontres a la plaça del Mercat des de les 10:00h fins les 13:00h
Inici desfilada i dansà a les 11:00h des de la Plaça del Mercat
Acte central a les 12:00h a la Porta de Sant Francesc amb la participació del grup «BARBARITATS»
Manifest a càrrec de JOSEP LLUÍS ALBINYANA I OLMOS
Primer president del Consell Preautonòmic del País Valencià
Pues si, la normalisacio de la llengua es important, començant pel fet que el castella es tan llengua propia de Valencia com el valencia (en moltes comarques MAI s’ha parlat valencia). El castella que es parla en la vall d’Ayora, la Serrania, l’Alto Mijares, la Hoya de Buñol o la Canal ve de l’aragones dels repobladors. Els nacionalistes tenen el cap de suro.