Xàtiva insta a estabilitzar el Palau Sanç d’Alboi i tramitarà la declaració d’11 nous bens de rellevància local

Dilluns passat, es va celebrar una nova reunió de la Comissió Mixta de Patrimoni de l’Ajuntament de Xàtiva. En aquesta convocatòria s’aprovaren tota una sèrie d’actuacions municipals, com ara les obres de restauració de la cúpula de la capella del cementeri, el projecte per a la construcció del centre social del barri de Sant Pere al pati del col·legi públic Attilio Bruschetti i unes obres d’urgència a la Casa de la Joventut, consistents en el reforç d’una part del sostre i una paret mitgera per evitar filtracions d’aigua. Entre altres assumptes, es va a sotmetre a debat 11 projectes de rehabilitació particulars, 9 dels quals s’aprovaren i seran notificats en breu als propietaris.

Palau Sanç Alboi

A més a més, el president de la comissió, el regidor de Patrimoni Jordi Estellés, aprofità per informar als membres de les actuacions de l’Ajuntament en el cas del Palau Sanç d’Alboi.

Concretament, Estellés va informar que el passat 2 de febrer, l’Ajuntament va cursar ordre d’execució a les propietàries perquè en el termini màxim i improrrogable d’un mes procedisquen a consolidar i estabilitzar estructuralment tot l’immoble per garantir la seua conservació. L’ordre inclou la reparació de la coberta de l’edifici. A més, l’Ajuntament ha ordenat que en el termini màxim de dos mesos es presente un projecte d’obres de reparació de l’immoble, en el qual es done solució definitiva a totes les deficiències constructives que puguen provocar deterioraments per garantir així una conservació adequada de l’immoble i es reposen els elements danyats, especialment el tram d’escala que s’ha desplomat. El document adverteix a les interessades que, en el cas d’incompliment del que disposa, es procedirà a executar les obres subsidiàriament i obre un termini de deu dies per a al·legacions.

Declaració d’11 immobles com a bens de rellevància local

Finalment, s’anuncià que se sotmetrà a la consideració de la Comissió de Foment la futura declaració d’11 immobles com a bens de rellevància local (BRL), amb l’objectiu de protegir espais i immobles que són una mostra destacada del patrimoni de la ciutat. El regidor Estellés va insistir en la importància d’aquestes declaracions i de la seua transcendència a l’hora de salvaguardar el patrimoni que es troba tant dins com fora del conjunt històric artístic de Xàtiva.

La cessió de competències per part de la Conselleria a la Comissió Mixta de Patrimoni permet accelerar els tràmits per a obres de recuperació d’immobles del centre històric. La tramitació administrativa actual facilita als usuaris adquirir la llicència d’inici d’obres en 45 dies de mitjana. Per a Estellés, açò planteja “un escenari ben diferent al que ens trobàrem abans, quan un particular podia arribar a esperar la resolució fins a 6 o 7 mesos”. La tinent d’alcalde i regidora d’Urbanisme, Cristina Súñer explica que “l’Ajuntament està notificant als propietaris en un termini mitjà de 15 dies a un mes”. Súñer puntualitza que “es té especial interès en les actuacions del departament de disciplina urbanística, ja que tan important és construir adequadament com controlar el procés”.

La Comissió Mixta de Patrimoni es reuneix a Xàtiva amb periodicitat mensual per dictaminar sobre projectes i actuacions de recuperació d’habitatges i espais protegits. La comissió actual està integrada per representants de totes les forces polítiques amb representació municipal, tècnics municipals, per l’arquitecte conservador del castell, representants del Col·legi d’Arquitectes, l’arxiver municipal, el cronista de la ciutat, membres de col·lectius socials i tècnics representants de l’administració autonòmica.

Bens immobles en procés de ser declarats BRL

1.- Antiga estació de ferrocarril.

2.- Patrimoni Industrial:

Licorera Arturo Pons al carrer Reina.

Paperera Sant Jordi

Casa de la Llum en l’Estret de les Aigües.

3.- Fora del Conjunt Històric-Artístic:

Casa Juesas.

Finca del Puig.

Casa Blanca.

Casa de la Font Quintana.

4.- Dins del Conjunt Històric-Artístic:

Casa Palau dels Sanç de Sorió, al carrer Montcada, 20

Casa Palau dels Sanç d’Alboi, al carrer Montcada, 9

Casa Palau dels Ferriol, senyors d’Estubeny, dels Llaudes i de Guardamino al carrer Corretgeria núm. 7.

No hay comentarios

Dejar respuesta

diez − seis =