Xàtiva inicia un cicle de conferències i activitats culturals per difondre la figura d’Honorat Joan

Cultura comença el seu pla per posar en valor els fills il·lustres de la ciutat amb la commemoració del 450 aniversari de la mort de l’humanista xativí

El regidor de Cultura, Jordi Estellés ha presentat aquesta setmana els actes programats per l’Ajuntament amb motiu del 450 aniversari de la mort del mestre de prínceps Honorat Joan i Tristull (1507 – 1566). L’homenatge a l’important humanista xativí inaugura les activitats que l’àrea de Cultura vol impulsar al llarg de la legislatura amb la finalitat de posar en valor i difondre el coneixement popular sobre els més destacats fills il·lustres de la ciutat. Durant la roda de premsa de presentació, el regidor Estellés va estar acompanyat per Francisco Sanchis, autor de la biografia d’Honorat Joan. En total, hi haurà quatre conferències, un concert de música del Renaixement i una exposició d’art a Sant Domènec. El dia 24 de novembre, a les 19.00 h, es descobrirà un retaule ceràmic commemoratiu en el carrer dedicat a Honorat Joan.

La primera conferència tindrà lloc demà a les 12h, a l’IES Lluís Simarro, sota el títol “Honorat Joan i Tristull, preceptor de prínceps”. Serà impartida pel mateix Francisco Sanchis, tècnic responsable de Memòria Històrica de la Diputació de València. Sanchis ha desenvolupat la seua carrera professional vinculada al món dels arxius històrics. Ha treballat en l’Arxiu General de la Diputació de València, en l’Arxiu del Regne de València i en el de la Conselleria d’Agricultura.

La següent conferència se celebrarà l’11 de novembre, a les 12h, en l’IES Josep de Ribera. En aquesta ocasió, José Luis Gonzalo Sánchez-Molero serà el responsable d’una intervenció que ha titolat «Honorato Juan: un humanista y bibliófilo en las Cortes de Carlos V y Felipe II». Sánchez-Molero és un dels més reputats historiadors especialistes en bibliografia del Renaixement. Autor de diverses publicacions sobre la matèria, les seues investigacions s’han centrat en l’estudi de la bibliofilia cortesana a Espanya durant el segle XVI, sense abandonar altres línies de recerca com són l’erasmisme a Espanya, la pedagogia en l’Edat Moderna, les obres de Cervantes i el llibre antic a Orient.

El mateix dia 11, a les 20h, a l’església de Sant Onofre, tindrà lloc el concert de música del Renaixement, a càrrec de Música Trobada, formació composta per joves músics valencians què en les seues interpretacions utilitzen còpies d’instruments històrics per a acostar-se més cap a una interpretació fidel del text musical.

El 17 de novembre, a les 19h, l’edifici de l’escola d’adults Francesc Bosch i Morata, acollirà la conferència «Xàtiva al segle XVI», a càrrec de Pablo Camarasa, historiador i arquitecte especialitzat en història de l’art, matèries sobre les quals ha publicat diversos treballs. Actualment està realitzant el doctorat a la Universitat de València sobre l’arquitectura civil privada de Xàtiva i la seua evolució des del punt de vista social i urbà.

El 24 de novembre, després de la inauguració del retaule ceràmic al carrer Honorat Joan, Francisco Sanchis tornarà a impartir la seua ponència sobre l’humanista xativí. En aquesta ocasió, a la Llar Social de Jubilats de la plaça Roca, a les 20h. Val a dir que l’edifici on es troben aquestes dependències municipals era la casa pairal que la família d’Honorat Joan posseïa a Xàtiva.

Els actes d’homenatge finalitzaran al mes de desembre amb la inauguració d’una exposició d’art commemorativa a l’espai cultural Sant Domènec, a càrrec del grup de pintors “Tirant a Blanc”, formació integrada per Ernesto García Lledó, Rafael Gómez Aranda, Paco Perucho i Ricard Juan.

No hay comentarios

Dejar respuesta