L’Ajuntament de Xàtiva ha presentat aquest migdia a la sala de premsa l’exposició que s’inaugurarà aquest divendres en honor a l’artista xativí Rafael Gómez Aranda, quasi un any després de la seua mort, i en la que han estar presents el regidor de Cultura Jordi Estellés, els comissaris de l’exposició Ramón Ortolà i Antoni Barberà, i la seua viuda Esther Pérez.
La mostra, que romandrà oberta des d’aquest divendres 21 de setembre fins el proper 13 d’octubre a la sala de columnes de la Casa de la Cultura, repassa amb vora una cinquantena d’obres els seus treballs més destacats, entre gravats, dibuixos, quadres i cartells.
«Volíem homenatjar a Rafael i mostrar el seu paper transcendental en la cultura d’aquesta ciutat. Quan es parla dels cartells del Corpus o de la Biennal de Gravat es parla de Rafael Gómez Aranda» ha explicat el regidor de Cultura Jordi Estellés, qui ha recordat una de les màximes que defensava el pintor. «Un artista ha de ser lliure per a poder tindre la seua senya d’identitat».
Rafael Gómez Aranda va ser professor de l’IES Josep de Ribera des de 1978. Els comissaris de l’exposició, Ramón Ortolà i Antoni Barberà han recordat que «donat el seu interès pel gravat i el gran coneixement en tècniques i materials, va fer gestions per a aconseguir la implantació de l’assignatura de gravat en el batxillerat artístic». Com a reconeixement al seu treball, l’aula de gravat de l’IES Josep de Ribera porta el seu nom.
Els comissaris han assenyalat que Gómez Aranda era «un gran coneixedor del seu ofici. Dominà pràcticament totes les seues manifestacions, així com les tècniques i materials, exercint un control total sobre el procés creatiu». Ortolà i Barberà pensen que Gómez Aranda fou un artista en constant procés experimental i creatiu qui «mai va perdre el contacte amb el seu context social».
Nascut a Xàtiva el 1947, Gómez Aranda ingressà en la Facultat de Belles Arts Sant Carles de València en 1965, passant després a la de San Fernando de Madrid. En aquesta etapa va rebre el primer premi de Pintura del Ministeri d’Educació i Ciència (1967), pensió de Paisatge (1968), primer premi de Pintura Salón Dorado de la Llotja de València i primer Premi José de Ribera de Xàtiva (1971).
Com a il·lustrador i cartellista va dur a terme nombroses publicacions i cartells, especialment relacionats amb festes i tradicions locals, com el Corpus Christi, el cartell del qual va estar dissenyat per Gómez Aranda fins en huit ocasions. Va realitzar nombroses exposicions en Xàtiva, Badajoz, Madrid, Barcelona o València. Col·lectivament, destaca l’exposició al Palau de la Batlia de València, seu de la Diputació Provincial, o la de la Casa de la Cultura d’Almansa, amb motiu del tercer centenari de la famosa batalla. A més a més també va ser un dels integrants del grup de pintors Tirant a Blanc.
Des de la regidoria de Cultura conviden a la ciutadania a assistir a la inauguració de l’exposició, que tindrà lloc a les 20 hores a la Casa de la Cultura de Xàtiva.