Les propers 23,24 i 25 de febrer tornarà a Xàtiva una nova edició de FirAll, la Fira de l’All Tendre, amb importants inovacions respecte a anys anteriors.
Segons ha explicat el regidor responsable, Miquel Lorente, enguany «tornem a tindre un concurs nacional de gastonomia després de temps sense tindre un certamen d’aquestes característiques, ficant en el centre un producte de la ciutat com és l’all tendre».
Un certamen per al que «s’han rebut 150 demandes per poder participar, demandes de tot el conjunt de l’Estat». Finalment s’ha pogut donar cabuda a 24 propostes i «dins d’eixes 24 propostes hem fet que la gent de Xàtiva tinga el seu propi espai. Així, tots els restaurant de la ciutat que han volgut participar van a tindre la seua posibilitat de concursar».
Però, a més «anem a tindre presència de restaurants de la talla del Hilton de Madrid, passant per restaurants de Salamanca, Lleida, Castelló, Murcia… la presència serà important amb cuiners i restaurants de primera línia», segons ha avançat Lorente.
Açò, segueix el regidor, «li dóna un punt d’eixida molt interessant. L’any passat es va fer en l’àmbit local i ara situem en l’agenda el concurs i el producte de l’all tendre del que ja anem a tindre eixa certificació de qualitat».
Respecte a aquesta certificació, el regidor explica que «en aquests moments ja tenim tots els informes favorables de agroalimentària i tan sols queda publicar, és qüestió de setmanes». A més, «ja tenim un bancal amb aquesta especialitat, la de l’all tendre de Xàtiva, que s’ha fet seguint les directrius dels tècnics tant de tamany com de qualitat i de manera de conrear».
Altres de les inovacions d’enguany és el concurs nacional de fotografia amb participants de tot l’Estat. «És altra cosa important perquè deixem constància del producte, de la gent que el treballa i de la cadena de valor que implica», comenta Lorente.
A més d’aquestes novetats,l’Albereda comptarà amb una decoració important que «va a impactar».
En aquesta edició també es busca «consolidar la confluència entre la gastronomia i la música i més concretament el jazz fet per gent de Xàtiva amb actuacions en l’Albereda i la plaça del Mercat durant divendres i dissabte».
Finalment, Lorente ha recordat que «es continua amb les excursions als camps d’alls tendres per a escolars amb més presència dels centres educatius que l’any passat». Un projecte que «forma part del que entenem com a ciutat educadora», conclou el regidor.
Programació FirAll 2018
Dimecres 21 de febrer de 2018.
Conferència «Recuperació de les espècies vegetals autòctones en el territori Valencià».
20:00h. Casa de Cultura
Concurs i lliurament de premis del II concurs gastrònomic «FirAll».
13:00h. Saló Lluna Events.
Dijous 22 de febrer de 2018.
Lliurament de premis del I concurs de fotografia «Del camp a la taula«.
20:00h. Gran Teatre.
Divendres 23 de febrer de 2018.
Tastavins. Taller de cata de vins de les terres dels alforins.
19:00h. Mercat al Detall.
Espai de degustació de tapes i plats amb all tendre i vins dels Alforins.
20:00h. Plaça del Mercat.
Concert de Jazz a càrrec de Pau Ortolà, Paul Evans, Felip Santandreu i Ivan Cebrian.
20:00h. Plaça del Mercat.
Dissabte 24 de febrer de 2018.
Visita guiada a un camp d’alls tendres.
10:00h. Font del Lleó.
Espai d’activiats culturals.
10:00h. – 14:00h. Albereda Jaume I.
Exhibició Boixaderes de Xàtiva.
10:00h. – 14:00h. Albereda Jaume I.
Espai de venda de productes de proximitat.
10:00h. – 21:30h. Albereda Jaume I.
Concert Infantil «Marcel el marcià».
12:00h. Albereda Jaume I.
Presentació campanya Racing Xàtiva-FirAll.
13:00h. Albereda Jaume I.
Taller de cuina.
13:30h. Albereda Jaume I.
Mini Marató Infantil. Ajos Xàtiva.
Organitzat pel Consell Esportiu Municipal.
17:00h. Albereda Jaume I.
Exhibició de la Muixeranga de Xàtiva.
17:30h. Albereda Jaume I.
Concurs lligadors d’alls tendres.
18:00h. Albereda Jaume I.
Concert «Chicos del Swing».
20:30h. Albereda Jaume I.
Diumenge 25 de febrer de 2018.
XIV Mitja Maratò Xàtiva. Ajos Xàtiva.
Organitzat pel Consell Esportiu Municipal.
10:00h. Albereda Jaume I.