Xàtiva convoca un pleno extraordinario para conmemorar los 40 años ayuntamientos democráticos

138 personas han formado parte, como concejalas y concejales, de 10 corporaciones municipales, presididas por 4 alcaldes

El Ayuntamiento de Xàtiva ha convocado un pleno extraordinario con la voluntad de conferir solemnidad a la celebración del 40 aniversario de la constitución del primer consistorio emanado de las elecciones municipales del 3 de abril de 1979. El pleno extraordinario se celebrará el próximo sábado 13 de abril, a las 12 horas, en el salón de actos de la Casa de Cultura. El aniversario se cumplirá el viernes 19 de abril, fecha que este año coincide con la celebración de Viernes Santo. Por ese motivo, el pleno extraordinario se adelanta al sábado 13 de abril.

El alcalde Roger Cerdà ha manifestado que «los ayuntamientos representan el primer escalón del sistema democrático y son la parte del Estado que las vecinas y vecinos tienen más a mano y hacia donde todo el mundo dirige la mirada cuando tiene un problema. Probablemente, porque el Ayuntamiento es un elemento clave para la prestación de los servicios más cercanos y necesarios. Hace cuarenta años que elegimos a nuestros representantes para gobernar una ciudad donde estaba prácticamente todo por hacer y que, cuatro décadas después, ha alcanzado unas cotas de progreso, igualdad e inclusión que nunca se habían producido en la milenaria historia de Xàtiva».

Desde aquel primer ayuntamiento constituido el 19 de abril de 1979 hasta la actualidad, un total de 138 personas han formado parte, como concejalas y concejales, de 10 corporaciones municipales, presididas por 4 alcaldes. El primer alcalde del actual periodo democrático fue el socialista Manuel Casesnoves, quien ocupó el cargo sólo durante la primera legislatura, de 1979 a 1983.

Le sustituyó Miquel Calabuig, también del PSPV-PSOE, quien estuvo como alcalde durante tres legislaturas, desde 1983 hasta 1995. Con las elecciones municipales de 1995, cambió el color político de la alcaldía, que pasó a manos de Alfonso Rus, del Partido Popular. Rus fue alcalde durante 5 legislaturas; los 20 años que van de 1995 hasta 2015. Después de eso, el resultado de las pasadas elecciones municipales de mayo de 2015 volvieron a llevar a los socialistas a la alcaldía, de la mano del actual primer edil, Roger Cerdà.

No fue hasta la segunda legislatura de este periodo (1983-1987) que las mujeres entraron a formar parte de la Corporación Municipal. En este caso, fueron Xelo Llopis y Patricia Chorques, ambas con acta de concejala del grupo municipal del PSPV-PSOE.

Volviendo al acto del próximo sábado 13 de abril, está previsto que asista un gran número de antiguos concejales, así como de familiares directos que acudirán en representación de los ediles que han ido pasando a mejor vida durante estas cuatro décadas. El pleno extraordinario contendrá un homenaje a estas 138 personas que han prestado su servicio a la ciudadanía de Xàtiva desde el consistorio. Los concejales que asistan recibirán una insignia con el escudo histórico de la ciudad.

El acto podrá seguirse desde unas pantallas de vídeo instaladas en el salón de columnas de la Casa de Cultura, ya que la asistencia de concejales y familiares completará el aforo del salón de actos.


Xàtiva convoca un plenari extraordinari per a commemorar els 40 anys d’ajuntaments democràtics

138 persones han format part, com a regidores i regidors, de 10 corporacions municipals, presidides per 4 alcaldes

L’Ajuntament de Xàtiva ha convocat un plenari extraordinari amb la voluntat de conferir solemnitat a la celebració del 40 aniversari de la constitució del primer consistori emanat de les eleccions municipals del 3 d’abril de 1979. El plenari extraordinari se celebrarà el proper dissabte 13 d’abril, a les 12 hores, en el saló d’actes de la Casa de Cultura. L’aniversari es complirà el divendres 19 d’abril, data que enguany coincideix amb la celebració de Divendres Sant. Per eixe motiu, el plenari extraordinari s’avança al dissabte 13 d’abril.

L’alcalde Roger Cerdà ha manifestat que “els ajuntaments representen el primer esglaó del sistema democràtic i són la part de l’Estat que les veïnes i veïns tenen més a mà i cap on tothom gira la mirada quan té un problema. Probablement, perquè l’Ajuntament és un element clau per a la prestació dels serveis més propers i necessaris. Fa quaranta anys que elegirem els nostres representants per governar una ciutat on estava pràcticament tot per fer i que, quatre dècades després, ha abastat unes cotes de progrés, igualtat i inclusió que mai s’havien produït en la mil·lenària història de Xàtiva”.

Des d’aquell primer ajuntament constituït el 19 d’abril de 1979 fins a l’actualitat, un total de 138 persones han format part, com a regidores i regidors, de 10 corporacions municipals, presidides per 4 alcaldes. El primer alcalde de l’actual període democràtic va ser el socialista Manuel Casesnoves, qui va ocupar el càrrec només durant la primera legislatura, de 1979 a 1983.

El va substituir Miquel Calabuig, també del PSPV-PSOE, qui va estar com a alcalde durant tres legislatures, des de 1983 fins a 1995. Amb les eleccions municipals de 1995, va canviar el color polític de l’alcaldia, que va passar a mans d’Alfonso Rus, del Partit Popular. Rus va ser alcalde durant 5 legislatures; els 20 anys que van de 1995 fins a 2015. Després d’això, el resultat de les passades eleccions municipals de maig de 2015 van tornar a dur els socialistes a l’alcaldia, de la mà de l’actual primer edil, Roger Cerdà.

No va ser fins a la segona legislatura d’aquest període (1983-1987) què les dones entraren a formar part de la Corporació Municipal. En aquest cas, foren Xelo Llopis i Patricia Chorques, ambdues amb acta de regidora del grup municipal del PSPV-PSOE.

Tornant a l’acte del proper dissabte 13 d’abril, està previst que assistisca un gran nombre d’antics regidors i regidores, així com de familiars directes que acudiran en representació dels edils que han anat passant a millor vida durant aquestes quatre dècades. El plenari extraordinari contindrà un homenatge a aquestes 138 persones que han prestat el seu servei a la ciutadania de Xàtiva des del consistori. Els regidors que assistisquen rebran una insígnia amb l’escut històric de la ciutat.

L’acte podrà seguir-se des d’unes pantalles de vídeo instal·lades al saló de columnes de la Casa de Cultura, ja que l’assistència de regidors i familiars completarà l’aforament del saló d’actes.

No hay comentarios

Dejar respuesta