Xàtiva conmemora el 450 aniversari de la mort d’Honorat Joan

La Regidoria de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Xàtiva, amb la finalitat de propiciar polítiques de recuperació i difusió de l’obra de personatges locals d’importància intel·lectual, social o artística, ha presentat els actes programants al voltant del 450 aniversari de la mort d’Honorat Joan.

honorato-rueda-prensaEl primer d’ells es va celebrar ahir a Sant Domènec i va consistir en la celebració d’un concert de la capella d’art músic que va oferir peces compostes durant les acaballes del segle XV amb veu solista i acompanyament instrumental, peces amb instruments sols i per a viola de mà.

A més, entre les iniciatives enmarcades en els actes d’homenatge figura l’edició d’un cartell conmemoratiu, el disseny d’un logotip de l’aniversari, conferències i exposicions.

LOGO-450-ANIVERSARI-HONORATO-JUANTambé s’editarà una biografia del personatge i un recull de les conferències que es produïsquen en el marc d’aquest cicle. Per últim, s’instal·larà una placa per senyalitzar la casa nadiu d’Honorat Joan, es substituiran les plaques indicatives del carrer que té dedicat a la ciutat i s’organitzarà un intercanvi cutural entre la Seu de Xàtiva i l’arquebisbat del Burg d’Osma.

Honorat Joan va nàixer l’any 1507. El seu pare pertanyia a la il·lustre família dels Juan o Joan, concretament a la rama assentada a Xàtiva. Després d’una formació inicial al Cap i Casal, Joan es trasllada en 1522 a Lovaina on va tenir de tutor a Lluís Vives.

Torna a Espanya en 1530 i l’emperador Carles I el posa al servei de la Corona com a preceptor del príncep, qui després seria el rei Felip II. Finalitzada l’educació del príncep, continuà en la Cort com gentilhome de l’emperador i integrant de la Casa del Príncep fins que, en juliol de 1554 va ser nomenat preceptor de l’infant Carles.

En 1564 fou nomenat bisbe de la diòcesis d’Osma, alternat tasques episcopals amb les de mestre i amic del príncep, fins l’any del seu traspàs en 1566.

No hay comentarios

Dejar respuesta