Xàtiva aprova el pressupost de 2019 amb un 3% d’increment respecte de 2018

Els comptes municipals ascendeixen a 25’9 milions €, un 3% d’increment respecte de 2018

El pressupost consolidat de l’Ajuntament de Xàtiva per a l’exercici 2019 ascendeix a la quantitat de 25’9 milions d’euros. Aquest matí s’ha celebrat la comissió informativa d’Hisenda a l’Ajuntament de Xàtiva on els pressupostos municipals de 2019 han obtingut dictamen favorable. Han votat a favor de la proposta PSPV-PSOE, EU i Compromís; el PP ha votat en contra i Ciudadanos s’ha abstingut.

L’aprovació dels pressupostos per part de la comissió d’Hisenda és el pas preceptiu per al la seu debat i possible aprovació inicial en el plenari del proper 27 d’octubre. El pressupost 2019 suposa un increment d’aproximadament 600.000 euros respecte a 2018, el que en percentatge significa una pujada d’un 3%. Segons el regidor d’Hisenda, Ignacio Reig, «aquestos pressupostos consoliden el camí iniciat ara fa 2 anys, complint els objectius de la legislatura».

El regidor explica que els comptes per al darrer any de legislatura doten econòmicament un increment en els serveis públics, especialment pel que fa als relacionats amb polítiques socials que pràcticament tripliquen el seu pressupost. Aquest increment en polítiques socials es basa, en bona mesura, en la consolidació d’un major nombre de transferències corrents provinents d’altres administracions, especialment de la Generalitat Valenciana, qui incrementa la seua aportació en 725.000 euros.

Altre dels punts destacats del pressupost 2019 es concreta en el capítol d’inversions, que ascendeix a 2.257.000 euros. El document arreplega fins a 37 inversions, la majoria enquadrades en el Pla Director Xàtiva Creix. La major d’elles, els 500.000 euros corresponents al pagament de la primera anualitat de la compra del convent de Santa Clara per a la construcció del nou Palau de Justícia de la ciutat. Li segueix els 300.000 euros destinats a cobrir la tercera edició del procés de pressupostos participatius decideiXàtiva. A continuació, figura el primer pas per a la solució d’un problema històric: el desviament de la séquia Murta, que es dota amb 230.000 euros corresponents a l’aportació municipal per a aquesta important obra compromesa per la Generalitat. Finalment, com a novetat, en quart lloc figuren 100.000 euros per al projecte de l’obra de la Via Verda Xàtiva-Manuel.

Reig ha volgut fer constar que entre les 37 inversions previstes per a 2019 hi han actuacions a Bixquert, a totes les pedanies, el pla social de l’Ajuntament, la quarta fase del pla de seguretat de vies urbanes i la construcció de nous nínxols en el cementeri municipal. També ha fet especial esment als 80.000 euros consignats per a la redacció del projecte del nou edifici del CEE Pla de la Mesquita, que obrirà pas a una inversió de 5’7 milions d’euros.

Com a novetat, els comptes de 2019 inclouen la creació d’un fons de contingència de 165.000 euros. La finalitat d’aquesta reserva de fons públics respon a la necessitat de preveure possibles pagaments imprevistos de sentències condemnatòries derivades de plets no resolts d’anteriors legislatures. El reguer de condemnes a l’Ajuntament de Xàtiva per la gestió dels equips de govern de Rus ha estat una constant al llarg de la legislatura, ocasionant un seriós menyscapte a les arques municipals que es tracta de salvar mitjançant aquesta previsió.

D’altra banda, el decrement d’ingressos com a conseqüència de la baixada de l’Impost de Bens Immobles es compensa amb la pujada de les transferències corrents i d’altres factors que reflecteixen una millora del context econòmic, com ara el major número de llicències d’obra (244.000 € més) i de llicències d’apertura de nous establiments (25.000 € més). D’altra banda, hi ha una considerable reducció dels costos financers de l’Ajuntament, gràcies a un política de rigor en la gestió econòmica que comporta un estalvi de 50.000 € per aquest concepte. De fet, és la primera vegada en 10 anys que els costos financers de l’Ajuntament se situen per baix dels 200.000 euros. Reig també ha citat altres factors de millora com ara l’increment del 30% en els diners provinents de la venda d’entrades al castell de Xàtiva o el cobrament de l’ocupació de via pública a les companyies telefòniques.

Reig comenta que «tots els estalvis aconseguits per una millora de la recaptació, una positiva evolució dels ingressos i els estalvis aconseguits per la reducció del deute els aboquem per dotar econòmicament i adequada els serveis municipals. Bàsicament, benestar social, turisme, joventut, cultura… Intentem que durant tot l’any es produïsca una major capacitat financera, generar estalvi i poder dotar partides que són prioritàries», conclou el regidor.

No hay comentarios

Dejar respuesta