Xàtiva albergarà el divendres 7 de juny una exhibició de gossos guia organitzada per la ONCE

Tindrà lloc durant el matí a l’Albereda Jaume I i es mostraran totes les situacions relatives a l’autonomia al carrer

Xàtiva,29de maigde 2024.- L’Ajuntament ha albergat aquest dimecres la presentació de l’exhibició de gossos guia que tindrà lloc a Xàtiva la propera setmana, amb motiu de la Setmana del Grup Social ONCE. La presentació ha comptat amb la presència de l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, el President del Consell Territorial de la ONCE en la Comunitat Valenciana Enrique Llin Ruiz i el director de la ONCE a Xàtiva Simón Costa Buil.

«Anem a estar presents en 13 localitats de la Comunitat Valenciana, amb 5 concerts de música feta per persones cegues, exposicions de material tecnològic i una exposició de pintura en relleu, però aquesta és l’activitat estrella, perquè és molt atractiva per a la gent més menuda, ja que veure als gossos guia treballant ens ajuda a difondre la seua funció i deixar clar que tenen una legislació que els empara a tots els llocs (excepte als quiròfans)», ha destacat el President del Consell Territorial de la ONCE en la Comunitat Valenciana Enrique Llin Ruiz.

La cita tindrà lloc el proper divendres 7 de juny, de 10:30 a 12 hores, a l’Albereda Jaume I (entre Correus i l’Ajuntament), on es muntarà un circuit en el qual es trobaran totes les situacions relatives a l’autonomia al carrer: escalons, passos de vianants, obres, etc; explicant com es desenvolupa un usuari de gos guia en les distintes situacions del dia a dia.

Serà la primera vegada que es duga a terme aquesta activitat per part de la fundació ONCE de gos guia (FOPG), i està dirigida a l’àmbit educatiu (col·legis, instituts, centres d’educació especial i centres ocupacionals), ja que s’esperen uns 150 escolars, i al públic en general, amb la intenció d’apropar a la societat xativina la realitat de les persones amb discapacitat, en aquest cas visual, i els «aliats» que tenen per gaudir d’una vida autònoma, plena i satisfactòria.

«L’activitat es desenvoluparà amb gossos que estan a punt de tindre la seua titulació. Es muntarà un circuit amb situacions quotidianes i amb escenaris com ara una cafeteria», ha destacat el director de l’Oficina de la ONCE a Xàtiva Simon Costa, qui ha afegit que «el més eficaç per a les persones cegues és un gos guia. Tenim la nostra autonomia en els entorns coneguts, però quan eixim d’ells els gossos guia són uns grans aliats per al dia a dia de les persones cegues».

Segons dades facilitades per la ONCE, que acaba de complir 85 anys, en 2023 es van registrar en tot el territori nacional un total de 944 gossos guia en actiu, dels quals 78 es troben a la Comunitat Valenciana (23 a Alacant, 9 a Castelló i 46 a València). Quatre d’ells corresponen a l’àmbit de l’agència de Xàtiva.

La FOPG és la entitat especialitzada que assumeix tot el procés d’entrenament dels futurs gossos guia, des de la cria fins a l’entrega a la persona usuària. A més, aquesta associació és assessora i interlocutora amb els poders públics pel que fa a la regulació del dret d’accés amb gossos guia o gossos d’assistència vetlant pels interessos del col·lectiu.

«Volem agrair a la ONCE la tria de la nostra ciutat per desenvolupar una activitat divulgativa d’aquest tipus, que apropa i dóna a conèixer la importància dels gossos guia en el dia a dia de les persones amb discapacitat visual», ha manifestat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha destacat que «la ONCE és una de les organitzacions que millor funciona al nostre territori i per això és sempre un plaer col·laborar amb ells».

No hay comentarios

Dejar respuesta