La mostra indaga en la trajectòria pedagògica del professor de Dibuix Rafael Pérez Contel desenvolupada a Alzira, Xàtiva, Canals i València entre els anys 1935 i 1978.
Rafael Pérez Contel és un dels tres primers valencians a aprovar les oposicions docents realitzades al país l’any 1933. La seua innovadora pedagogia en l’ensenyament de l’art aporta una mirada inèdita sobre com educar en ensenyament secundari, un ensenyament pioner a Espanya. Dues tesis doctorals -Sebastià Miralles, 1989 (UPV) i Alejandro *Macharowski, 2019 (UV)- aprofundeixen en la seua trajectòria artística i pedagògica; el que parla de la importància de la seua labor professional en els seus anys dedicats a la cultura, l’art i l’educació.
En La Pedagogia Conteliana. Exposició Educativa una línia de temps -exposada en panells- ens mostrarà diferents aspectes de la seua vida i en vitrines observarem diferents peces [fotografies, llibres, gravats i linòleums del seu alumnat…]- que es conserven en l’Arxiu Històric Municipal d’el Villar, al costat d’elements que posseeix l’Institut Josep de Ribera de Xàtiva i algunes obres d’art de col·leccions privades com a xicotetes peces de bronze i eines que va utilitzar en el seu moment com a escultor. Un vídeo, de la Universitat Politècnica de València (UPV) -realitzat en 2009 amb motiu del centenari del seu naixement- ens parlarà de la seua època i uns codis QR ens acostarà a Pérez *Contel narrant part de la seua vida amb la seua pròpia veu. Tot aquest conjunt de peces i elements ens permetrà acostar-nos i comprendre la seua època i la seua trajectòria com a professor de Dibuix a Alzira, Xàtiva, Canals i València entre 1935 i 1978.
El catàleg -allotjat en http://www.pedagogiaconteliana.info– reuneix trenta-dos prestigiosos autors de Madrid, Barcelona, València i Buenos Aires -professors, artistes plàstics, investigadors, escriptors i exalumnes- que aporten una mirada actual, contemporània i entranyable sobre Rafael Pérez Contel (1909-1990). Alguns d’aquests articles van ser escrits per Juan Pérez Zarapico (el seu fill), Alfons Cervera, Ricard Huerta, Paula Jardón, Carmen Gaitán, Jesús Huguet, Isabel Alonso (neta), Pablo Pérez García (net), Amparo Alonso, Román de la Calle, Juan P. García (net), Cristina Escrivà, Vicente Álvarez… (entre altres) el que fa a aquest catàleg -creat pel dissenyador Toni Escriche- un valuós document de consulta visualment atractiu.
L’exposició, que compta amb la col·laboració de la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Xàtiva i el d’el Villar té el suport de la Secretària de Cultura de Comissions Obreres del País Valencià, s’inaugurarà -per segona vegada, la primera va ser a el Villar, el seu poble natal- dijous que ve 7 de setembre a les 19.30 h a la Casa de Cultura de Xàtiva, Carrer Montcada, 7.
Durant el transcurs de l’any 2023 i el 2024 l’exposició recorrerà els diferents pobles i ciutats de les províncies de València, Alacant i Castelló.