Xàtiva acosta la prevenció de la salut mental a l’àmbit escolar

L’Ajuntament prorrogarà un any més la vigència del pla de prevenció de drogodependències i altres conductes addictives

Xàtiva, 25 d’octubre del 2024.- Coincidint amb la celebració del mes de la Salut Mental, l’Ajuntament de Xàtiva ha presentat aquest matí una sèrie d’accions preventives dirigides a l’àmbit escolar, en una roda de premsa on han comparegut la regidora de Sanitat, Xelo Angulo, el psicòleg Andreu Sanchis i l’agent de Policia Local Arturo Tormo. Angulo ha senyalat que «actualment estem enfrontats com a societat a una gran problemàtica relativa a la salut mental dels nostres joves». Angulo ha destacat l’interés de l’Ajuntament «d’ajudar a la comunitat educativa» en aquest aspecte, de manera especial respecte a l’abús de substàncies que poden afectar a la vulnerabilitat de les persones joves respecte al seu estat de salut mental.

La intenció és treballar en xarxa, creant més vincles entre els diferents recursos i departaments municipals que tenen un paper important en la salut i l’educació, especialment en allò relatiu a l’alumnat dels centres escolars. En aquest cas són la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives (UPCCA) i la Policia Local, mitjançant el tècnic de prevenció Andreu Sanchis i l’agent Arturo Tormo respectivament, qui uneixen esforços per fer arribar la prevenció al context educatiu.

Durant la seua intervenció, Andreu Sanchis ha informat que l’Ajuntament ha prorrogat un any més la vigència del III pla municipal de drogodependències i altres conductes addictives 2021-2024, seguint les recomanacions de la Conselleria de Sanitat. La finalitat d’aquesta pròrroga és la d’adaptar el disseny del proper IV Pla d’Addiccions als nous canvis de funcionament i línies estratègiques a nivell autonòmic, a més d’aprofitar les conclusions del projecte d’investigació als centres escolars de secundària que ara mateix està duent-se a terme a través d’enquestes en línia, impulsades des de l’UPCCA.

Aquest estudi d’investigació es realitza amb la col·laboració del grup d’investigació en salut i ajust psicosocial, mitjançant el conveni de col·laboració signat enguany amb la Universitat Internacional de València (VIU). Els treballs segueixen el model de l’enquesta sobre ús de drogues en ensenyaments secundaris a Espanya del Pla Nacional Sobre Drogues que es realitza amb població escolar cada 2 anys. D’aquesta manera es disposarà de dades amb les quals conèixer la situació actual de la població escolar a Xàtiva, per a poder dissenyar i adaptar l’estratègia i les polítiques de prevenció d’addiccions d’acord amb la realitat de la ciutat, basant-se en l’evidència científica.

Les activitats de sensibilització s’integraran en la planificació que duu a terme anualment el departament d’Educació i Seguretat Viària de la Policia Local de Xàtiva, segons ha informat el seu responsable, Arturo Tormo. Enguany, a més a més, s’inclourà en les etapes de secundària, formació professional i batxillerat informació sobre danys per a la salut mental que causen els accidents de trànsit, els danys que es produeixen com a conseqüència de ser víctima d’assetjament o d’uns altres delictes informàtics, així com els relacionats amb la violència de genere.

Les activitats varien en funció de l’edat de l’alumnat. Per a l’etapa d’educació infantil s’han programat xarrades d’educació viària. Per a primària, estan previstes tant xarrades d’educació viària com d’ús de pirotècnia recreativa. En les etapes d’educació secundària, formació professional i batxillerat està previst, a més de les activitats d’educació viària, abordar altres problemàtiques com ara el bullying, la prevenció de la violència de gènere, els delictes informàtics, el consum d’alcohol o drogues durant la conducció, l’ús del casc o com actuar en cas d’accident. Les activitats informatives també inclouen a l’alumnat d’educació especial, a col·lectius de persones majors, mestresses de la llar o empreses privades.

No hay comentarios

Dejar respuesta